ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рак на белите дробове – ето какви са основните причини и симптоми

Ракът на белите дробове представлява заболяване, при което в белите дробове е налице неконтролируем растеж на анормални клетки, формиращи тумори. Клетките от тези тумори могат да навлязат в кръвоносната система, да бъдат пренесени до други части на тялото и да образуват тумори и там (метастазират). Ракът на белите дробове често е с фатален изход; едва четирима от десет заболели преживяват една година след поставянето на диагнозата.

Съществуват два типа рак на белите дробове: първичен и вторичен. Първичният възниква в белия дроб и от своя страна се разделя на дребноклетъчен и недребноклетъчен в зависимост от вида на клетките, разгледани под микроскоп. Вторичният възниква в друга част на тялото (например гърда, дебело черво) и се разпространява (метастазира) в белите дробове.

Дребноклетъчният рак на белите дробове в миналото се наричаше „тип овесени клетки“, тъй като клетките по форма напомнят на овесени зърна. Около една четвърт от всички случаи на рак на белите дробове са дребноклетъчен рак. Този вид е агресивен и за кратко време достига други органи. Открива се най-вече при

Пушенето е сред основните причини за рак на белите дробове
Пушенето е сред основните причини за рак на белите дробове

заклетите пушачи. Лечението му се различава от това на недребноклетъчния рак.

Случаите на недребноклетъчен рак на белите дробове са около 75% от общия брой, като съществуват три подтипа. Въпреки че клетките при всеки от тях изглеждат различно, лечението им е едно и също.

Честота на заболяването

От 1987 г. ракът на белите дробове е водеща причина за смъртността от рак при американците. В световен мащаб тази диагноза се поставя всяка година на повече от един милион души, 58% от които живеят в развиващите се страни.

Ракът на белите дробове обикновено се открива у хора над 50-годишна възраст, като средната е 60 г. Повечето случаи се установяват едва когато заболяването е в напреднал стадий. И докато честотата на болестта сред бялото население от мъжки пол на САЩ намалява, тя стабилно се покачва при афроамериканците от двата пола, както и при белите жени. Промяната изглежда пряко свързана с броя на пушачите в тези групи.

Причини и симптоми:

Ракът на белите дробове най-често се причинява от вдишването на замърсители през продължителен период от време, а данните сочат, че наследствените фактори играят роля за устойчивостта на хората към тези замърсители.

Тютюнопушене

Водеща причина за появата на рак в белия дроб са различните форми на тютюнопушене (цигари, лули, пури). Деветдесет процента от случаите на болестта могат да бъдат предотвратени чрез пълно избягване на тютюна. Пушенето на марихуана също се смята за рисков фактор, въпреки че липсва точна информация по въпроса. Цигарите с марихуана имат по-високо съдържание на катран от тютюневите, освен това димът от тях се вдишва много дълбоко и се задържа по-дълго в дробовете.

Вдишването на дим от околната среда (пасивно тютюнопушене) също увеличава риска от рак на белите дробове. През XXI в. много държави приеха закони срещу пушенето на работните и обществените места именно за да се предпазят непушачите от негативите на пасивното тютюнопушене.

Азбест и токсични химикали

Редовното излагане на материали, съдържащи азбест, у дома или на работното място също се смята за рисков фактор за развиването на специфичен, рядък вид рак на белите дробове, известен като мезотелиом на плеврата. Изследванията сочат, че работещите с азбест са застрашени от седем пъти по-висока вероятност да починат от рак на белите дробове в сравнение със средната за населението. Онези от тях, които пушат, увеличават риска да развият болестта от 50 до 100 пъти. Миньорите, работещи с въглища и радиоактивни руди, като например уранова, както и работниците, изложени на влиянието на химикали като арсен, винил-хлорид, иприт и други канцерогенни вещества, също показват по-висок от средния риск за заболяване от рак на белите дробове.

Замърсяване на околната среда

Излагането на високи нива на елемента радон също увеличава риска. Радонът е естествен радиоактивен газ, който не може да бъде видян или помирисан. Получава се от разпада на урана. На открито малките количества радон във въздуха не представляват опасност за здравето, но в приземията на някои сгради, построени върху почви с високо естествено съдържание на уранови залежи, се натрупва радон, който може да достигне опасни нива. Наличието на радон в затворени помещения се установява с не особено скъпо изследване. Добре е при закупуване или наемане на жилище да се направи такова, като в някои щати това е задължителна за продавача или наемодателя процедура.

Замърсяването на околната среда вследствие на човешки дейности (в това число изгорели автомобилни газове, промишлени отпадъци и прочие) също увеличава риска от рак на белите дробове. Учените откриват закономерна връзка между продължителното излагане на замърсен с фини частици въздух и смъртността вследствие на рак на белите дробове. Вероятността за развиване на това заболяване е значително по-висока при жителите на силно замърсените метрополиси, особено в развиващия се свят, където и тютюнопушенето е по-разпространено.

Други причини

Някои болести, като силикоза и берилиоза, предизвикват възпаления и увреждане на тъканите на белите дробове. Подобни изменения могат да се появят като следствие както от вдишването на определени минерали, така и от други заболявания, като туберкулоза и някои видове пневмония, и повишават риска от развиване на рак на белите дробове. Лъчетерапията в областта на гърдите също е рисков фактор, особено при пушачи.

Симптоми

Ракът на белите дробове започва да метастазира в много ранен стадий, като при това едва около 15% от случаите се установяват на достатъчно начален етап, когато най-ефективно се поддават на лечение. Много от симптомите са сходни с тези, предизвиквани от други болести. Шансовете за навременно установяване са по-добри, ако бързо се потърси медицинска помощ при появата на някой от следните симптоми:
– Упорита кашлица;
– Болки в гърдите;
– Недостиг на въздух;
– Постоянна пресипналост;
– Подуване на лицето и шията;
– Значителна загуба на тегло;
– Умора и загуба на апетит;
– Кървави или кафеникави храчки и слюнки;
– Необяснимо повишаване на температурата;
– Чести белодробни инфекции като бронхит и пневмония.

При метастази пациентът може да проявява и други симптоми: главоболие, лесни счупвания на костите, различни болки, кървене или образуване на тромби.

Диагностициране

Определянето на диагнозата започва с подробна анамнеза и въпроси за начина на живот на пациента, за да се открият симптомите и да се оценят рисковите фактори. Следва пълен физикален преглед. Освен всичко останало, преглежда се и гърлото за други възможни причини за пресилването и кашлицата и се преслушва дишането и шумовете при потупване (перкусия) на гърдите и гърба на пациента. Физикалният преглед обикновено не води до заключение.

Образни изследвания

Въз основа на симптоматиката и рисковите фактори, даващи основания да се подозира рак на белите дробове, се правят съответните образни изследвания. Те обикновено започват с рентгенова снимка на гърдите, която може да покаже наличието на образувания в белите дробове. Съществуват специални образни техники, като компютърна томография (скенер) и ядрено-магнитен резонанс, които дават по-точна информация за размера, формата и местоположението на всякакви образувания. Така наречената спирална компютърна томография може да засече и най-малките тумори. Рутинният скрининг с компютърна томография все още предизвиква спорове, тъй като често дава фалшиво положителни резултати (аномалии, които не са ракови образувания). Това от своя страна води до ненужни изследвания и процедури.

Позитрон-емисионната томография е диагностичен инструмент, при който с малки количества радиоактивна глюкоза се откриват бързорастящи клетки. Раковите клетки растат по-бързо от здравите и съответно поемат повече глюкоза. Радиоактивната глюкоза се концентрира в раковите клетки и може да бъде открита с помощта на специална образна техника. Процедурата е особено полезна за откриването на начални образувания в белия дроб и на разсейките при напредналите. Някои болници разполагат с апаратура, която извършва едновременно компютърна и позитрон-емисионна томография.

Анализ на секрет (храчка)

Анализът включва микроскопско изследване на клетките, които са или изкашляни от дробовете, или взети със специален инструмент, наречен бронхоскоп. При анализа на храчката могат да се диагностицират поне 30% от случаите, някои от които са в съвсем ранен стадий на развитие и са невидими върху рентгенографията. Секретът обаче не предоставя информация за местоположението на тумора и след изследването му се налагат допълнителни изследвания.

Биопсия на белия дроб

Биопсията на белия дроб е определящият диагностичен метод по отношение на рака. Може да се извърши по няколко различни начина. Единият от тях е чрез бронхоскопия, която се състои във вкарването на тънка тръба с оптично устройство (бронхоскоп) през гърлото до белите дробове. С нея могат не само да се огледат дробовете, но и да се вземат проби от тъканта. Друг метод за биопсия е посредством игла: първо се определя местоположението на тумора с компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, след което през гръдната стена се вкарва игла и се взима проба от него. При третия вид биопсия, наречена хирургична, се отваря гръдният кош и се взима част от тумора. Пробите се изследват от патолог или патоанатом (специалист по болните тъкани), който определя вида и стадия на развитие на рака.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *