Вижте какви опасности крие пясъкът на плажа!

пясък
Пясъкът на плажа: забавно и опасно!

Пясъкът на плажа: любимо място за игри. Играят не само децата, малки и големи – летният отпуск превръща и зрелите хора в деца.

Какво си мислите, докато обръщате „кофички”, строите замък с кули или копаете тунел? Едва ли най-важното: а то е – колко опасен е пясъкът. Става дума в частност за пясъка на плажа, както на морския, така и на речния бряг.
В пясъка на плажа живеят и щастливо се размножават цели колонии от патогенни бактерии, припомнят учени. Наскоро са направени специални изследвания по хавайските плажоне и резултатите изумяват. Те далеч надхвърлят предварителните опасения, подчертават от meddaily.ru.

Хавайският анализ установява нещо, което всъщност е валидно за всеки плаж: пясъците бъкат от патогени. В пясъка те намират по-добри условия за живот и размножаване, отколкото във водата. За растежа на опасните колонии допринасят влагата и топлината. В пясъка могат да се открият всички бактерии, които са характерни за изпражненията. Водеща е позицията на вездесъщите ешерихия коли.

Тези патогени лесно могат да попаднат върху дрехите и плажната кърпа. Пътят нататък е ясен – скъсената дистанция позволява да нахлуят в организма по няколко канала: докосвате с неизмита ръка устните или окото, поднасяте към устата си плод – и готово.

Специалистите съветват: първата ви грижа след плажа е да се освободите по възможност от всяка песъчинка по тялото и вещите. Това е особено важно за децата и възрастните хора, чийто имунитет е по-слаб. Ясно е, че децата все пак си остават най-уязвимата група именно заради тягата си към любимата игра по пясъка на плажа.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.