ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Форсирайте метаболизма с тези 6 златни правила

Метаболизмът или обмяната на веществата, представлява съвкупност от биохимични реакции, които протичат в клетките на организма, за да го поддържат жив

метаболизъм Върху него влияят различни фактори – генетична предопределеност, хранене, спортуване, възраст. Скоростта на обмяната е пряко свързана с количеството енергия, което се отделя. Забавеният метаболизъм предизвиква чувство на постоянна умора, влияе негативно на храносмилането и води до натрупване на излишни килограми.

Като изключим генетичния фактор, на всички останали може да се въздейства, за да се регулират процесите на обмяната.

Спортувайте рано сутрин. Научно е доказано, че 10-минутното леко физическо натоварване в началото на деня, съчетано със здравословна закуска, може да направи почти чудеса. Мнозина пренебрегват първото хранене, заменяйки го с чаша кафе, но това има негативни последици за метаболизма. Когато в организма не постъпят хранителни вещества, необходими за дневната активност, той си създава резерви, като намалява скоростта на обмяната. Препоръчително е закуската да бъде богата на протеини. Така ще подобрите контрола върху апетита и ще намалите желанието за похапване на мазни или сладки храни по-късно през деня. Питателната закуска включва яйца, кисело мляко, изваpa, фъстъчено масло, плодове. Тя доставя ценни вещества за работата на мозъка и тялото.

Поддържайте мускулите. Кратката сутрешна физзарядка е добре да допълните с тренировки 3 пъти седмично по един час. Когато мускулите се натоварват, към тях се насочва енергията от разграждането на хранителните вещества.

10 чаши вода дневно -задължително условие, за да протичат нормално процесите на обмяна. Освен това водата понижава киселинността в стомаха и пречиства целия организъм.

Подправяйте храната. Кърито, лютият червен и черен пипер, кимионът и куркумата стимулират метаболизма. По подобен начин действат ароматните подправки – канела, кардамон, джинджифил, индийско орехче.

Следете за състоянието на щитовидната жлеза. Хормоните, които този орган произвежда, пряко влияят на метаболизма. За нормалното му функциониране са необходими в достатъчни количества минералите селен, цинк, йод и мед. Може да си ги набавите, като ядете морски храни и ядки.

Последното хранене за деня е добре да бъде между 19 и 20 часа. Здравните експерти препоръчват да се вечеря поне 3 часа преди лягане. Обяснението е, че в края на деня обмяната се забавя поради намалената двигателна активност.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *