Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Цветова слепота – какво представлява?

Ако имате проблеми с различаването на цветовете или очно заболяване, което засяга възприятието ви за цветове, като част от прегледа оптикът може да провери цветовото зрение.

Най-често срещаният тест е поредица от изображения, съставени от цветни точки, върху които в контрастен цвят са изобразени цифри или форми. Хората с различна степен на цветова слепота не могат да ги различават.

МОМЧЕНЦЕ, КАКВО НА ЦВЯТ Е ТОВА МОРЕ?

Цветовата слепота се получава, когато конусовидните клетки – тези, които са чувствителни на светлина и отговарят за зрението през деня – или отсъстват, или не функционират правилно. Това състояние е много по-

Цветовата слепота по-често се среща при момчетата
Цветовата слепота по-често се среща при момчетата

често срещано при момчетата, отколкото при момичетата – засяга между 8 и 12% от момчетата и под 1% от момичетата. Цветовата слепота (често наричана далтонизъм) обикновено се унаследява, затова повечето засегнати се раждат с нея, въпреки че често остава незабелязана, докато не се обърне внимание на факта, че детето непрекъснато оцветява морето в розово или бърка лилавия и синия флумастер.

Около 99% от всички засегнати имат форма на цветова слепота за червено и зелено. Степента на сериозност варира – много далтонисти могат да виждат някои нюанси на червено и зелено, въпреки че има вероятност да срещат затруднение при различаването между двете.

ОБЪРКВАНЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ

Ако ви стане трудно да различавате цветовете, които сте разпознавали преди, направете си преглед. Някои заболявания, медикаменти, индустриални или селскостопански химикали и наранявания на очите могат да предизвикат цветова слепота, която да се подобри чрез лечение на заболяването или чрез прекратяване на излагането на лекарствата или химикалите причинители.

При катаракта, късогледство, далекогледство или друг очен проблем, използвайте тренажорните очила Д-р Вижън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *