ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доктор Гайдурков: Умората не зависи от сезона, а от начина на хранене

Доктор Гайдурков е известен специалист по холистична медицина, ученик на Лидия Ковачева и съосновател на фондация „Живот без лекарства“

 

гайдурков За проблема с умората, била тя хронична или пролетна, решението често е промяна на хранителните навици. Доктор Гайдурков обръща внимание на нещо, за което рядко се говори, когато става въпрос за умора и отпадналост.

При обмяната на веществата от една страна имаме изграждане – т.е. ползвайки храната като енергиен източник, ние изграждаме тъкани, органи и системи в организма. На гърба на медала е другата страна на обмяната разграждането и отделянето на отпадни метаболити. В студения период те се натрупват повече, тъй като сме по-инертни, рядко спортуваме и излизаме на слънце, а това обездвижване забавя процесите в организма. По дефиниция отпадъците в обмяната са кисели вещества – пикочна киселина, урея, креатинин, билиру бини и много, много други, които науката все още не знае точно. Казано съвсем просто, тези кисели вещества разяждат тялото.

Човек с кисела кръв няма как да се чувства добре. В кръга на шегата, но с голяма доза истина, той е кисел, в кисело настроение. Древногръцкият лечител Хипократ разграничава 4 вида темперамент въз основа на телесните течности кръв, слуз, черна жлъчка и жълта жлъчка. Холерикът се асоциира с черната жлъчка, затова той е кисел и избухлив. С други думи, физиологията пряко влияе върху нашите усещания, настроения и поведение.

За да се освободим от умората, както и за да освободим организма от натрупаните киселинни шлаки и отпадъци, трябва да се заемем с прочистването на организма.

Колкото по-дълго време предпочитаме вегетарианството, толкова по-добре. В днешно време е установено чрез изследвания, че именно местните продукти повишават киселинността в организма. Логично е, че ако дадем превес на суровата растителна храна, организмът ще се освободи от вредните органични съединения и ще елиминираме предпоставките за физическото неразположение и дискомфорт.

Според доктор Гайдурков физиологичното равновесие в организма винаги е динамично, т.е. излишъкът на отпадъци води до дефицит на витамини и минерали, тъй като се изразходва алкалният резерв.

Той казва, че е достатъчно в продължение на 10-14 дни да приемате сурови растителни храни. Особено трявба да се наблегне на зеленчуците, защото те са по-алкални от плодовете. Нека не забравяме и суровите ядки и семена – орехи, бадеми, лешници, тиквено семе, кашу, кедрови ядки, бразилски орех. Разнообразието е голямо и може да се включват различни видове в приготвянето на апетитни салати, хлебчета и др.

Някои хора се притесняват от високата калорийна стойност на ядките. Нямат основания. Човек може да хапва умерено количество и пак да стопи каченото през зимата тегло. Това са“ болни“ килограми. Те представляват излишна мастна тъкан, която е депо за отпадни вещества, включително и кисели. Погрешно е да се гледа на ядките предимно като източник на калории. 100 г микс от различни видове съдържа многократно повече ценни вещества отколкото парче пица или готов сандвич.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *