Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как е правилно да се храним при проблеми с венците?

При проблеми с венците задължително включете в менюто си по-твърди пресни плодове и зеленчуци. Когато ги хрупате, подобрявате кръвоснабдяването на венците и те стават по-стегнати и здрави. Освен това суровите плодове и зеленчуци почистват устата, а добрата устна хигиена също е важна за състоянието им.

venci-1Главният враг на венците са налепите по зъбите, които остават от храната. Ако частичка попадне под венеца (в т. нар. джоб), се образува зъбен камък и става възпаление на венеца. Сред най-полепващите храни са богатите на въглехидрати и нишесте – тестени, каши, картофи, сладкиши. Ако нямате възможност да си чистите зъбите след всяко хранене, изяжте един пресен твърд плод – например ябълка. Допълнителен плюс е, че почти всички такива плодове имат противовъзпалителни свойства.

За профилактика на венците е важно да приемате и достатъчно витамини (особено А, С и Е) и минерали (калций, цинк, фосфор). Всички тези елементи укрепват тъканите на венците.

При стоматит и пародонтит е необходимо да се избягва резкия преход от топла към студена храна (например кафе и сладолед).

Идеалното меню за здрави зъби и венци включва риба, нетлъсто месо, пресни твърди зеленчуци и плодове, ядки, млечни продукти. Препоръчва се да ги приемате на интервал от 2-3 часа, за да има време да се възстанови киселинно-алкалният баланс в устата след хранене.

Полезна за венците е настойката с джинджифил, мащерка, мед и лимон. Медът и джинджифилът притежават антибактериални свойства, борят се с възпаленията и неприятния дъх от устата.

venci-2Рецепта за пълнени сини домати

Продукти за 4 порции

4 сини домата

4 червени домата

2 червени чушки

1 зелена чушка

2 глави кромид лук

3 скилидки чесън

1 с.л. захар

100 мл олио или зехтин

Сол, червен пипер, черен пипер и магданоз на вкус

Инструкции

Срежете патладжаните на половинки. Издълбайте ги и нарежете вътрешността. Бланширайте доматите и ги обелете. Задушете накълцания лук, добавете нарязания патладжан. Когато омекнат, поръсете захарта и прибавете пресования чесън. След 2 мин добавете нарязаните чушки и домати.

Поръсете със сол, черен и червен пипер, похлупете и оставете на слаб огън 10 мин. Напълнете половинките патладжани със зеленчуковата смес, постатавете отгоре доматени резенчета. Наредете ги в намазана с олио тава. Запечете на 180 градуса за 30-40 мин. Поръсете с магданоз.

Запазете красивата си усмивка!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *