Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасна мода: „художествен” тен

Слънчевите изгаряния увеличават риска от рак на кожата: доказано!
Слънчевите изгаряния увеличават риска от рак на кожата: доказано!

Нова лятна мода притеснява немалко водещи дерматолози, които предупреждават колко опасна може да се окаже тя. Все по-популярни стават т.н. „художествени” слънчеви изгаряния.

Всяко лято милиони хора се разголват по плажовете, за да съберат слънце и да се заредят с незаменимия витамин D, отчитат от medikforum.ru. По принцип всеки се стреми да получи хубав, равен шоколадов загар. Немалко тийнейджъри и по-зрели любители на слънцето обаче пренебрегват скучния еднакъв тен и си правят различни кръгчета, фигурки и надписи по тялото, разчитайки на изгарящите слънчеви лъчи. Тези опити могат да се окажат фатални, защото подобна практика увеличава с 50% риска от рак на кожата.

Слънчевите знаци по тялото приличат на татуировки и понякога изглеждат наистина забавни и красиви. Американският дерматолог д-р Кристофър Обейм от St.Vincent Health обаче пояснява, че те не само увеличават опасността от злокачествени изменения на кожата, но и ускоряват процесите на клетъчно стареене. Той отбелязва и това, че социалните мрежи все по-активно разпространяват снимки на подобни „постижения” и това стимулира още нови примери на безразсъдното поведение.

Д-р Дебора Сарноф от Фонда за подпомагане на жертвите на рака на кожата – Skin Cancer Foundation, вече отправи призив да се прекрати практиката на художествените слънчеви изгаряния – последиците от това занимание наистина могат да са опасни и дори смъртоносни. Според здравната статистика подрастващите, които в детските и тийнейсжърските си години са понесли пет и повече слънчеви изгаряния, увеличават риска да се разболеят от меланом с 80%. Независимо колко прекрасна изглежда слънчевата рисунка на гърба ви – това си е обикновено слънчево изгаряне, което трябва да се лекува чрез познатите класически средства.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *