Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво трябва да знаете преди да се подложите на апитерапия?

Отровата на медоносната пчела съдържа повече от 40 активни вещества, много от които имат физиологични ефекти. Най-изобилната съставка е противовъзпалителен агент, наречен мелитин. Това вещество кара тялото да произвежда кортизол, който е фактор на естествения възстановителен процес на тялото. Като противовъзпалителен агент мелитинът е 100 пъти по-силен от хидрокортизона. Експериментите показват забавяне на възпалителната реакция на тялото под въздействие на мелитина. Именно поради тази причина пчелната отрова би могла да бъде полезна при лечението на възпалителни болестни състояния, като например ревматоиден артрит.

Други съединения, които могат да имат фармакологични ефекти, са апамин, който действа за подобряване на нервната проводимост, адолапин, който има противовъзпалителен и аналгетичен ефект, както и други невротрансмитери, като епинефрин, допамин и сератонин, чийто дисбаланс се наблюдава при депресия.
Най-често лечението с пчелна отрова се прилага за засилване на имунната система и при възпалителни заболявания. Едно от най-обещаващите приложения може да бъде облекчаване на симптомите на хронично-прогресираща форма на множествена склероза. Повече от 1300 души, страдащи от множествена склероза, са свидетелствали пред Американското дружество по апитерапия в подкрепа на лечението, като за казали, че терапията е помогнала за облекчаване на отпадналостта и мускулните спазми, както и за възстановяването на стабилността.

Апитерапията не е подходяща за хора с остри алергии
Апитерапията не е подходяща за хора с остри алергии

Повечето хора прилагат лечението с пчелна отрова сами или с помощта на самоуки лечители.

Лечението се осъществява по следния начин: с пинцети се взема пчела от буркан или от кошер и се поставя върху онази част от тялото, която трябва да бъде ужилена. Жилото се оставя на мястото в продължение на 10 до 15 минути. Броят на ужилванията за един сеанс и честотата на сеансите варират в зависимост от поносимостта на пациента и особеностите на проблема. За лечението на тендинит могат да са необходими само от два до пет сеанса с две до три ужилвания на сеанс. Терапията при по-хроничен проблем, като например артрит, може да включва няколко ужилвания на сеанс при два до три сеанса седмично до три месеца. Лечението на множествена склероза е продължителен процес. Онези, които са се обърнали към него, твърдят, че то трябва да се прилага два до три пъти седмично в продължение на шест месеца, за да започне да действа.

Лекарите, които прилагат тази терапия, поставят инжекции средно от един до два пъти седмично. Броят на инжекциите варира в широки граници, от една до 30 на сеанс, в зависимост от вида на заболяването.

Медицинските лица не използват живи пчели. Вместо това те се снабдяват с пчелна отрова в инжекционна форма и я поставят подкожно.

Времетраенето на един сеанс зависи от броя на ужилванията или на инжекциите, които трябва да се поставят.

Подготовка

Преди да започне терапията, докторът инжектира пациента със слаба форма на отровата, за да провери за евентуална алергична реакция (за такива случаи той трябва да има под ръка спринцовка с епинефрин или адреналин). Ако пациентът е алергичен към пчелната отрова, терапията не може да бъде приложена.
Самоуките лечители и пчеларите, които прилагат живи ужилвания, тестват пациентите с първоначално ужилване по коляното или между лакътя и китката на ръката и наблюдават реакцията на болния. Ужилването трябва да се направи само ако лечителят разполага с лекарствен комплект, съдържащ епинефрин. Ако пациентът е алергичен, реакцията се проявява до 15-20 минути. До 2% от населението е алергично към отровата на насекомите.

Мястото на ужилването се обезболява с лед, той може да се използва и след това, за облекчаване на болката.

Противопоказания

Терапията с пчелна отрова не трябва да се прилага при хора с остри алергии, туберкулоза, сифилис, трипер и инсулинозависим диабет.

Странични ефекти

Най-често срещани са болка, сърбеж и подуване на мястото на ужилването. Освен това пациентите трябва да бъдат предупредени, че тежките анафилактични алергични реакции могат да доведат до дихателни проблеми, сърдечен колапс и смърт. При някои хора се появяват възловидни образувания или язви на ужиленото място.

По всичко личи обаче, че сериозни усложнения настъпват рядко. Кристофър М. X. Ким, директор на Монмаут Пейн Инститют в Ред Банк, Ню Джърси, казва, че е поставил повече от 34 000 инжекции на 174 пациенти през изминалите 15 години и все още не е ставал свидетел на сериозни усложнения. Пчелната отрова, която Ким инжектира, е еквивалентна на едно до десет ужилвания. Най-честият страничен ефект, за който пациентите съобщават, е сърбеж при 80% от пациентите му след първия сеанс. След 12 сеанса обаче едва 40% от пациентите все още усещат сърбеж. От неговите пациенти 29,7% са съобщили за подуване, 6,4% – за главоболие и 5,6% – за зачервяване.

Изследвания и одобрение

Поради все по-нарастващия брой неофициални доказателства, подкрепящи използването на пчелната отрова, през месец август 2000 г. се слага началото на официални клинични проучвания. Националното дружество за множествена склероза финансира проучване на апитерапията в Медицинския център на Джорджтаунския университет във Вашингтон. Проучването прави оценка на безопасността на апитерапията при лечение на пациенти с прогресираща множествена склероза. Според проучването, макар че не са наблюдавани остри алергични реакции, само двама от деветимата пациенти показват обективно подобрение. Необходими са по-мащабни изследвания за доказване ефективността на лечението.

По време на самото проучване неговият ръководител Джозеф А. Беланти променя възгледа си за терапията. „В началото си мислех, че това е доста странно, но след известно време видях, че определено настъпват имунологични промени след терапията с пчелна отрова и използването й започна да ми се струва все по-приемливо.“

През годините много изследователи са прилагали този метод върху животни и са установили, че пчелната отрова предотвратява артрита при гризачите. Например при експеримент учените изкуствено предизвикали състояние подобно на ревматоиден артрит у плъхове и установили, че ежедневното инжектиране на пчелна отрова потиска болестта.

Джон Милс, професор от Харвардския медицински институт, който работи с пациенти, страдащи от артрит, е виждал болни, които имат краткотрайно облекчение след ужилване. Той смята, че същата реакция може да бъде постигната чрез медикаментозно лечение без риск от алергичната реакция, която отровата предизвиква у някои хора.

Въпреки че проучванията с животни, предварителните резултати от клинични опити и неофициалните доказателства предполагат, че пчелната отрова може да има лечебен ефект, все още е рано за заключения. За ползата от подобна терапия при някои пациенти може да допринася и ефектът на плацебо (безвредно лекарство).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *