ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТЕОТАРД / TEOTARD

Съдържа теофилин, микрокристална целулоза, талк, магнезиев стеарат, метакрилатно кисел акрилат, полиакрилат

Предназначение

teotardТЕОТАРД е лекарствен продукт – бронходилататор; използва се при заболявания на дихателната система за разширяване на бронхите. Активната съставка теофилин отпуска мускулатурата на стеснените бронхи при астма, хронична обструктивна белодробна болест, белодробен емфизем и хроничен бронхит.

Как се приема

ТЕОТАРД е продукт под формата на таблетки с удължено действие. Дозите и продължителността на лечението се определят от лекар.

Обикновено възрастни и деца над 12 години и с тегло над 45 кг приемат по 300 мг дневно – една таблетка, разделена на два приема през 12 часа. След тридневно лечение при добро понасяне дозата може да се удвои. Таблетките се приемат след хранене, с достатъчно вода.

Деца на възраст 9-12 години и с тегло под 45 кг могат да приемат по 12-14 мг/кг дневно, разделени за два приема през 12 часа. Увеличаването на дозата е допустимо след тридневно лечение, но не повече от 600 мг на ден. Предлаганата форма от 300 мг не е подходяща за лечение на деца под 9-годишна възраст.

При неволно предозиране е възможно да се получат гърчове, повръщане, повишаване на температурата и понижаване на кръвното налягане, дихателни проблеми. Необходима е стомашна промивка и медикаментозно лечение в болница с наблюдение за жизнените функции.

Възможни нежелани ефекти

При някои пациенти е възможно да се проявят странични ефекти от рода на главоболие, нарушения на съня, тревожност, треперене, при децата – безпокойство и гърчове.
Ако след приема на лекарството получавате сърцебиене, ниско кръвно налягане, болки под лъжичката и тежест в корема, може би има нужда от корекция на дозата.

Кога НЕ БИВА да се приема

Този медикамент не бива да се дава на пациенти с алергия към някой от компонентите или свръхчувствителност към кофеин и аминофилин.

ТЕОТАРД не е подходящ за потребители с язва на стомаха или дванадесетопръстника, с глаукома или епилепсия.

Категорично забранен за деца под тригодишна възраст.

Бременни в първия триместър и последните седмици могат да приемат таблетките само по изрично лекарско указание, при крайно наложителна причина. Да не се използва по време на кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Ефектът от приема на ТЕОТАРД отслабва, ако се приема едновременно с лекарства за гърчове, сънотворни, антиациди и против туберкулоза.

Други медикаменти усилват въздействието на ТЕОТАРД или го правят токсичен – антибиотици от макролидната група, орални контрацептиви, продукти за лечение на депресии и сърдечни смущения, за лечение на бактериални инфекции.

Никога не комбинирайте приема на ТЕОТАРД с изопреналин, кофеин, адреналин и ефедрин.

_

Усреднена цена в аптеките – 2.50 лв за опаковка от 50 таблетки х 300 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *