Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

78-годишен мъж с уникална кръв спаси живота на повече от 2 милиона бебета

В Австралия живее 78-годишният Джеймс Харисън, който има златна кръв

бебе
78-годишен мъж с уникална кръв спаси живота на повече от 2 милиона бебета

В продължение на около 60 години Джеймс Харисън редовно дарява кръв, която до този момент е спасила живота на 2 милиона бебета.

„В Австралия до около 1967 година са починали буквално хиляди бебета. Жените са имали спонтанни аборти или бебета са били родени с мозъчно увреждане.“ – казва Джема Фолкенмир от Австралийския Червен кръст, пише CNN.

За всичко това било виновно заболяване, при което кръвта на бременната жена започва да атакува червените кръвни клетки на нероденото дете. В най-тежките случаи това може да доведе до увреждане на мозъка или смърт на кърмачето.

Тогава бяха открити необичайни антитела в кръвта на Харисън и от 1960 година той започва да си сътрудничи с лекарите, които използват кръвта му при производството на ваксина, наречена Anti-D.

„Австралия е една от първите страни, които са открили кръводарители с антитела,“ – каза Джема Фолкенмир.

Според лекарите, кръвта на Харисън е направо безценна. Благодарение на него, както и на ваксината Anti-D, днес повече от 2 милиона деца се радват на живота.

„Кръвта на Джеймс е особено необичайна. Неговата кръв се използва за направата на лекарства, които спасяват човешки животи.“ – каза представител на Червения кръст.

Заради това Джеймс Харисън е обявен за национален герой в Австралия.

Но въпреки, че Мъжът със златната ръка, както го наричат, е дарявал хиляди пъти кръв, има едно нещо, което и до ден днешен не се е променило.

„Никога не гледам иглата в ръката ми. Аз гледам в тавана или в лицата на медицинските сестри. Понякога разговарям с тях, друг път се шегуваме, но никога не гледам иглата и стискам очи, когато ме бодат, все едно съм на 5 години. Все още не мога да понасям гледката на кръв.“ – казва Харисън.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *