Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Знаете ли какво е пренатест?

В началото на бременността се провеждат важни пренатални изследвания на бебето.

prenatestСред тях е тестът от най-ново поколение за хромозомни мутации при плода, за който е необходимо само вземане на венозна кръв от бъдещата майка.

Пренатест е неинвазивно молекулярно генетично кръвно изследване, което определя с изключително висока точност наличието или липсата на едни от най-честите аномалии, сред които синдромите на Даун, Едуардс, Патау, Търнър и Клайнфелтер.

На кого се препоръчва

Тестът е разработен за бременни, при които има рискови фактори за генетични отклонения при тяхното бебе: ако бъдещата майка е на възраст над 35 години; при находки от ултразвуков преглед; при предишна бременност с наличие на генетична аномалия; при отклонения в изследваните маркери при биохимичен скрининг през първи и/или втори триместър; ако има фамилна обремененост.

Пренатест е подходящ и за всички останали бременни, които искат да изследват бебето си за евентуални аномалии по щадящ начин и без риск за него. Методът се развива постоянно и вече покрива 80% от най-често срещаните генетични мутации с точност над 99%, допълнително определя и пола на бебето. Вече може да се прилага и при многоплодна бременност. Той е единственият официално признат метод в Европа, подходящ за изследване на начините за асистирана репродукция и донорски яйцеклетки.

Кога е подходящото бреме за пренатест

Изследването може да се направи от началото на 9-ата гестационна седмица. Гинекологът, който наблюдава бременността, ще посочи подходящия момент, като обикновено се препоръчва тестът да се комбинира с ултразвуково изследване в първия триместър.

Процедурата включва взимане на венозна кръв от бъдещата майка, изпращане на кръвната проба в специализирана лаборатория в Германия, анализ и обработване на данните с биоинформативен софтуеър и пращане на резултатите до наблюдаващия лекар. Допълнително се получават и препоръки за по-нататъшното поведение по време на бременността от специалист генетик, изготвени на базата на изследването. Срокът за изпълнение на цялата процедура е от една до две седмици. Пренатест работи с Националната генетична лаборатория и има покритие със специализирани лаборатории в цялата страна.

Какво следва след получаване на резултата

При отрицателен резултат от пренатест гинекологът продължава да следи бременността, но бъдещите родители са много по-спокойни, защото със сигурност 99,8% бебето им няма увреждания. При положителен резултат се препоръчва инвазивна процедура, която да го потвърди. Това се налага, защото в редки случаи поради специфични особености (като синдрома на изчезващия близнак, например) може да бъде получен положителен резултат, без в действителност бебето да бъде носител на някоя от изследваните генетични аномалии.

3 рецепти за напитки за бременни

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *