ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Петко Маринов: Смъквам високия холестерол със зехтин!

– Г-н Маринов, какви травми ви остави в наследство баскетболът?

– Като се събудя сутрин, имам болки по цялото тяло, особено в гърба и коленете, и понякога мисля „да се самоубия“. Но съм свикнал да търпя на болка. Като се раздвижа, горе-долу се чувствам по-добре. Използвам често услугите на масажиста на нашия отбор. Колкото и да е хубав спортът, колкото и да има слава и романтика в него, той си взима своето. Остават травмите от огромните натоварвания. Слава Богу, че ме подминаха тежките контузии и операции.

– Не напълняхте, след като приключихте кариерата си на баскетболист. Как го постигнахте?

– Това е въпрос на хигиена, на култура. Когато прекаля по празниците на маса, после няколко дни се въздържам от храна. Не посягам много към алкохол, а съвсем умерено. Понеже имам доста висок холестерол, избягвам по-мазни храни. Общо взето, внимавам с яденето и с пиенето.

– А защо холестеролът ви е толкова висок?

Петко Маринов споделя, че се е справил с високия холестерол със студенопресован зехтин
Петко Маринов споделя, че се е справил с високия холестерол със студенопресован зехтин

– Първо, това е по наследство. Но има и друго. Като играч и треньор имах доста фенове. Където и да отидех, винаги бях посрещан с богати трапези. Само за седемте години, в които бях треньор на „Компакт“ (Димитровград), сам съм изял около 30 ярета и 50 агънца. Холестеролът ми стигна 9-9,5. Но от десет години всяка сутрин изпълнявам един ритуал – изпивам на гладно около 30 грама студенопресован зехтин. Освен това ям доста плодове. Холестеролът ми вече е 7,1.

– Как оцеляхте в напрежението на треньорската професия?

– Като състезател имам 20 години и още 33 като треньор. От 53 години съм в баскетбола. Винаги съм бил играч, а после и треньор на отбори, които са се борили за шампионски титли. Напрежението беше много голямо. Треньорската професия е свързана с резултати и треньорът винаги е виновен. Все едно си на електрическия стол и всяка събота и неделя умираш. Релаксирах с много добри приятели и компании. Задължително излизахме някъде и си прекарвахме добре. Слава Богу, че имам много добро семейство и приятели. Обичам да ходя на театър, на кино. Имам и приятели артисти, които успяват и след много напрегнат мач да ми върнат настроението. Общувам с хората, не съм дистанциран човек. Това е важно, за да се разтоварвам от напрежението. Имам дъщеря и двама прекрасни внуци, които обожавам. Те ме зареждат с енергия да продължавам. В апартамента в Бургас съм си сложил девет техни снимки в рамки и една икона. Колкото и да ми е криво, само като ги погледна, настроението ми се подобрява.

– Пиете ли лекарства?

– Да, от 7-8 години пия лекарства за високо кръвно налягане. Хипертонията е резултат от треньорската работа. Още ми играе кръвното.

– Лежали ли сте някога в болница?

– Лежах преди много години заради пневмония. Преди две години лежах също – направи ми операция един уникален български лекар. От много време имах фистулни проблеми. За 28 години толкова много страдах. През три месеца ходех за инцизии. Накрая приятел насила ме заведе при проф. Темелков във Варна. Всички ми казваха, но и сам се уверих, че е лекар от световно значение. Трябва да се гордеем, че имаме такива лекари. Вече втора година след неговата операция съм забравил за фистулите.

– Доволен ли сте от българското здравеопазване?

– Раздвоено ми е отношението. Когато играех в ЦСКА, мои приятели бяха всички хирурзи от Военна болница, начело с проф. Василев. Даже празнувахме 60-годишнината на проф. Василев в ЦСКА. Имаме страхотни лекари, болниците са оборудвани с добра апаратура, но за голямо съжаление отношението между пациенти и лекари вече не е много почтено. Непрекъснато се плаче, че лекарите малко получават в сравнение с Европа. Но вижте в сравнение с Европа колко получава и българският народ.

Не знам и дали ако заплащането се подобри, нещата ще се оправят. Такъв народ сме, че нищо не ни стига.

Отнасям се и уважително към нашите лекари, защото виждам какви неща правят, колко много хора спасяват. Но виждам и колко грешки стават. Затова трябва да има по-големи изисквания. Прави ми добро впечатление новият здравен министър Москов, който зае категорични позиции, но сигурно и настрои доста хора срещу себе си. Просто трябва да се направи пълна реорганизация.

Ще ви кажа, че има и санитарки с две висши образования, а работят за мижави заплати. Виждам медицински сестри, лекари как се стараят, какви подвизи извършват, но не са добре платени. Това, което получават редовите лекари, е направо трагично. Как да няма тогава условия за корупция!

– Ходите ли на профилактични прегледи?

– Разбира се, че ходя , на лекар, но когато имам нужда. Избягвам профилактичните прегледи, защото се страхувам да не ми кажат нещо, да ме изплашат. От медиите разбирам, че се правят отношенията между лекари и пациенти.

– Откакто прекратихте състезателна дейност, тренирате ли нещо, имате ли някаква физическа активност?

– Да, дори една елементарна разходка за 30-40 минути е много важна за здравето. Когато се отказах от спорта, видях как мои колеги се отпуснаха, напълняха с по 25-30 кг и стана страшно. Но лично мен ме спаси леко бягане, разходки и плуване. Като бях по-млад, ритах футбол, занимавах се и с други неща. На всеки препоръчвам плуване, за да може да си поддържа и тонуса, и дишането.

– Някой от внуците ви изяви ли желание да става баскетболист?

– Големият внук дадох да тренира не в ЦСКА, а в един по-млад клуб, за да видя дали става за баскетболист. Него повече го интересуват финансите. На 12 години е, а иска да става счетоводител. Но ми се струва, че малкият внук ще стане спортист. Играе футбол и народни танци в детската градина. Моята дъщеря беше волейболистка, стигна до национален отбор за девойки. Но не съм й гледал нито един мач, притеснявах се да не го изтълкуват треньорите като опит да им влияя. Не я подкрепих изцяло и може би сгреших. Но с внуците дано не направя тази грешка.

Изт.: в. „Доктор“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Петко Маринов: Смъквам високия холестерол със зехтин!

  1. MILENA каза:

    AAAX NAISTINA PETKO XUBAVI GODINI BIAXA V DIMITROVGRAD I AZ KATO GOTVA4 V BALKANTOURIST PRI CVETANOV ZNAE6 KAKVI TRAPEZI BIAXA. NIAMA GI VE4E

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *