ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кратко и ясно – Подправките и билките срещу болестите – част 4

Част 1, част 2, част 3

ЧЕРЕН ПИПЕР

PiperБотаническо име: Piper nigrum

Народно име: пипер – черен и бял

Произход: Индия, Индонезия, Бразилия и Мала Азия

Черният пипер представлява неузрели зелени плодове, изсушени на слънце. Белият пипер представлява узрели плодове, ферментирали и олющени.

Употреба в кухнята

Черният се употребява за марината, приготвяне на месо, супи и сосове. Той е универсална подправка към всички пикантни ястия. Белият е предпочитан във френската и английската кухня. За да не загуби пиперът своя вкус и аромат, счукваме го в хаванче или го смиламе преди употреба. Използва се като консервиращо средство.

Лечебни свойства

Дори в малки количества, дразни стомаха, но стимулира сърдечната дейност. Има диуретично действие. Препоръчва се при запек, неразположение, повръщане и артрит. Притежава и антибактериален ефект.

magdanozМАГДАНОЗ

Ботаническо име: Petroselinum crispum

Народно име: магданоз

Произход: Средиземноморието

Използват се: прясната сърцевина с листата

Употреба в кухнята

Като подправка се добавя към всички ястия, супи, сметанови и гъбени сосове, плънки, задушени и печени меса, салати, за гарнитура и украса на различни лакомства. Обикновено се използва прясната сърцевина, но тя може да бъде и замразена или изсушена.

Лечебни свойства

Понижава високото кръвно налягане, подобрява кръвообращението и прочиства кръвта. Ускорява храносмилането, помага при газове и има диуретичен ефект. Облекчава болки при менструация. Отварата се използва за компреси при навяхвания, рани и ухапване от насекоми.sminduh

СМИНДУХ

Ботаническо име: Trigonella foenum-graecum

Народно име: сминдух, чимен, гръцко сено, тилчец

Произход: Западна Азия и Средиземноморието

Използват се: семена и листа

Употреба в кухнята

Прибавя се към бобови ястия, агнешко, свинско и говеждо месо. Честа съставка е при вегетарианските ястия. Намира приложение в индийската кухня, като част от подпрабните смеси (индийско къри, чубрица) и за ароматизиране на семена. Пресните или сушените листа се прибавят към лучена супа или към ястия с яйца.

Лечебни свойства

Египяните лекували висока температура с накиснати семена от сминдух. Отварата от смелени семена подобрява храносмилането и облекчава кашлицата. Питката от семената и мляко помага при лечението на възпаления, язви и контузии.

Продължение …

 

Как да си посадите билки в делва

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *