ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

На кого най-често не му достига желязо – част 2

Част 1

Ето кои хора най-често страдат от недостиг на този микроелемент.

Iron-Deficiency-Anemia2КРЪВОДАРИТЕЛИТЕ

При даряване на 500 мл кръв се лишавате от 10% от желязото в организма си. Няма проблем, ако възстановите разходите с пълноценна храна и допълнителен прием на препарати, съдържащи желязо. Но ако редовно давате кръв (повече от два пъти в годината), а се храните както обикновено, недостигът на желязо след няколко кръводарявания ви е гарантиран. При поредното (трето-четвърто за година) изследване на кръвта преди кръводаряване ще сте с нисък хемоглобин и няма да ви приемат – този резултат обаче означава, че нивото на феритина в организма ви отдавна е спаднало много.

ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ

Получаването на достатъчно желязо само от растителна храна е възможно, но трябва постоянно да изчислявате дневния прием на продукти, богати на този микроелемент (често се налагаида увеличавате количеството им). Затова по-добре се консултирайте с диетолог и започнете да приемате витаминноминерален комплекс, който освен желязо ще ви доставя и други вещества, които вероятно не досгигат при вегетариански режим на хранене.

ЖЕНИТЕ

Те губят повече желязо от мъжете поради редовното кръвотечение по време на месечния им цикъл. При бременност почти всичкото желязо, което постъпва в женския организъм, отива за развиващия се зародиш и затова се налага бъдещите майки да го приемат допълнително (иначе рискуват да получат анемия). При кърмене също трябва да се увеличи желязото, защото дневната норма, необходима за покриване на нуждите на организма, е по-висока.

ДЕЦАТА

Желязото е необходимо за бебето не само преди раждането му, но и за растежа и развитието му. Дневните норми за нуждите на детския организъм зависят от възрастта му. Ако не сте сигурни, че малчуганът получава достатъчно желязо, консултирайте се с педиатъра – той ще прецени най-точно с помощта на изследване на кръвта и по-специално на нивото на протеина феритин.

ДЪЛГОЛЕТНИЦИТЕ

Пристарите хора дефицитът на желязо обикновено е свързан с намаления апетит. Допълнителен фактор са някои заболявания на стомашночревния тракт, които нарушават процесите на усвояване на желязото от организма.

Откъде да „похапнем“ липсващия ни метал?

Идеалният доставчик на желязо е месото (най-добре печено) в комбинация с вещества, които помагат заусвояването на микроелемента от организма. На първа линия сред тях са витамин С (от цитрусови плодове, киви, пресни зеленчуци, зелени салати, горски плодове) и фолиевата киселина (от зелени листни зеленчуци). Полезно е по време на хранене да се пие портокалов или грейпфрутов сок.

Калцият и жлязото са антагонисти – не „обичат“ да се срещат в организма ни. Продуктите, богати на калций (например млякото), възпрепятстват усвояването на желязото. Подобни продукти се препоръчва да се разделят: изяжте единия сутринта, другия вечерта. Желязото не „харесва“ и чая, кафето, кока-колата и шоколада.

Продължение …

 

Най-добрите комбинации витамини и минерали за поглъщане

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *