Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са причините за кондуктивната загуба на слуха?

Спукано тъпанче

Понякога травма на главата или друго случайно нараняване нарушава структурата на вътрешното и средното ухо. Най-често това води до перфорация на тъпанчето, при която фината мембрана, разделяща външното от средното ухо, е наранена. Може да бъде вследствие на удар в ухото, резки промени в налягането при летене или гмуркане, ударната вълна при взрив или друг силен шум, покачване на налягането в течността поради пренебрегната инфекция на средното ухо или най-често – непремерени опити за почистване на ушната кал с клечка за уши. Спуканото тъпанче може да предизвика краткотрайна болка, временно ограничен слух, а понякога и секретиране, но то обикновено оздравява от само себе си в рамките на няколко седмици. Междувременно поддържайте ушите си сухи – водата при къпане или плуване може да причини инфекция и постоянно увреждане.

Запушено ухо

Събирането на ушна кал или наличието на чуждо тяло в ушния канал притъпяват слуха, тъй като звуковите вълни не могат да достигнат тъпанчето. Ушната кал има своята роля – тя е лепкава, за да може да задържа прахта, мръсотията и микробите, и съдържа zaguba na sluhaлизозом – естествено антибактериално вещество, което присъства и в сълзите. Но понякога може да се окажете с бучка ушна кал, която пречи на слуха ви. Никога не вкарвайте клечка за ухо надълбоко – не само има вероятност да засегнете тъпанчето, но и да натиснете ушната кал още по-навътре. Медицинска сестра може да прегледа ушите ви за ушна кал и да ги почисти, ако има нужда.

Настинки, грип и алергии

Обикновените кашлици, настинки, грип, тонзилит и синузит могат да причинят събиране на течност и подуване или запушване на евстахиевите тръби, което води до приглушен слух, а понякога и до тинитус. Могат да причинят също болка в ушите и висока температура. Алергиите и подутите аденоиди могат да имат подобен ефект. Когато в средното ухо се събере течност и го инфектира, това се нарича отит на средното ухо – често срещано оплакване при малките деца, тъй като техните евстахиеви тръби са къси и хоризонтални.

Кисти

В редки случаи непрестанните ушни инфекции могат да доведат до деформиране на тъпанчето и до образуване на вътрешен джоб в средното ухо. Затворените там кожни клетки могат да се инфектират и да образуват киста (холестеатом). Ако не бъде лекувана, кистата може да нарасне и да увреди устройството на средното ухо, причинявайки загуба на слуха и замаяност. Другите симптоми включват чувство за запушено ухо, секрет с неприятна миризма, болка в ушите през нощта (в или зад ухото) и дори отпускане на лицевите мускули от страната на лицето, която е най-близо до ухото.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *