Начало / Болести и лечение / Какви са причините за кондуктивната загуба на слуха?


Какви са причините за кондуктивната загуба на слуха?

Спукано тъпанче

Понякога травма на главата или друго случайно нараняване нарушава структурата на вътрешното и средното ухо. Най-често това води до перфорация на тъпанчето, при която фината мембрана, разделяща външното от средното ухо, е наранена. Може да бъде вследствие на удар в ухото, резки промени в налягането при летене или гмуркане, ударната вълна при взрив или друг силен шум, покачване на налягането в течността поради пренебрегната инфекция на средното ухо или най-често – непремерени опити за почистване на ушната кал с клечка за уши. Спуканото тъпанче може да предизвика краткотрайна болка, временно ограничен слух, а понякога и секретиране, но то обикновено оздравява от само себе си в рамките на няколко седмици. Междувременно поддържайте ушите си сухи – водата при къпане или плуване може да причини инфекция и постоянно увреждане.

Запушено ухо

Събирането на ушна кал или наличието на чуждо тяло в ушния канал притъпяват слуха, тъй като звуковите вълни не могат да достигнат тъпанчето. Ушната кал има своята роля – тя е лепкава, за да може да задържа прахта, мръсотията и микробите, и съдържа zaguba na sluhaлизозом – естествено антибактериално вещество, което присъства и в сълзите. Но понякога може да се окажете с бучка ушна кал, която пречи на слуха ви. Никога не вкарвайте клечка за ухо надълбоко – не само има вероятност да засегнете тъпанчето, но и да натиснете ушната кал още по-навътре. Медицинска сестра може да прегледа ушите ви за ушна кал и да ги почисти, ако има нужда.

Настинки, грип и алергии

Обикновените кашлици, настинки, грип, тонзилит и синузит могат да причинят събиране на течност и подуване или запушване на евстахиевите тръби, което води до приглушен слух, а понякога и до тинитус. Могат да причинят също болка в ушите и висока температура. Алергиите и подутите аденоиди могат да имат подобен ефект. Когато в средното ухо се събере течност и го инфектира, това се нарича отит на средното ухо – често срещано оплакване при малките деца, тъй като техните евстахиеви тръби са къси и хоризонтални.

Кисти

В редки случаи непрестанните ушни инфекции могат да доведат до деформиране на тъпанчето и до образуване на вътрешен джоб в средното ухо. Затворените там кожни клетки могат да се инфектират и да образуват киста (холестеатом). Ако не бъде лекувана, кистата може да нарасне и да увреди устройството на средното ухо, причинявайки загуба на слуха и замаяност. Другите симптоми включват чувство за запушено ухо, секрет с неприятна миризма, болка в ушите през нощта (в или зад ухото) и дори отпускане на лицевите мускули от страната на лицето, която е най-близо до ухото.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*