ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вижте тези 12 правила, ако страдате от алергия или астма!

Без да се товарите с повече излишна информация, разгледайте основните правила на здравословното хранене. Те помагат за добро самочувствие, за загуба на тегло, против алергии или астма.

1. Гответе единствено със зехтин и други мононенаситени мазнини.
2. Използвайте краве масло, а не маргарин, когато искате да си намажете филия.
3. Консумирайте поне едно ястие дневно, което се състои изцяло от зеленчуци, с малко количество белтъчини. За целта ползвайте например консервирано пилешко месо, добавено към салата от тъмнозелени зеленчуци, рататуй върху пълнозърнести макарони с настърган пармезан или зеленчукова лазаня.
4. Поне три пъти седмично гответе боб или други варива.
5. Сервирайте риба поне три пъти в седмицата. Ползвайте например консервирана риба тон, както и спагети със сос от аншоа, богата на омега-3 мастни киселини. Ако нямате алергия към морски дарове, гответе скариди за вечеря веднъж седмично. В случай че не можете да ядете риба, започнете ежедневен прием на добавка с рибено масло, за да си осигурите поне по 1 г омега-3 мастни киселини или потърсете видове прясно мляко, обогатено с тези киселини.
astma alergia6. Избягвайте храните, които изброяват захарта сред първите четири съставки на етикета. Следете за варианти без захар, например кетчуп, майонеза или салатен сос от щандовете за диабетични продукти.
7. Избирайте продукти, преминали през минимална обработка: пресни плодове и зеленчуци, прясно месо, риба, пилешко и яйца, сурови ядки и семена, пресни салати. Имайте предвид, че колкото са по-обработени фабрично, толкова повече от полезните им съставки са се загубили, а освен това са им вложени и нездравословни добавки.
8. Предпочитайте пълнозърнест хляб и макаронени изделия. Уверете се, че на етикета като първа съставка е изброено пълнозърнесто брашно или пълнозърнеста пшеница. Ще разберете дали хлябът действително е такъв, ако съдържа поне 3-4 г влакнини за филия. Не се подвеждайте единствено по цвета – някои фирми използват меласа или изкуствени оцветители, за да придадат на продуктите си пълнозърнест вид, дори и когато те не са такива.
9. За похапване между храненията изберете пресни зеленчуци и плодове, сурови ядки, нискомаслени сирена и други здравословни храни.
10. Намалете приема на сол и я заменете с билки и подправки за овкусяване на храната или използвайте „лека“ сол. Не слагайте солница на масата.
11. Поне три пъти седмично хапвайте по една порция кисело мляко с жива закваска заради полезните бактерии Acidophilus. Ако не го обичате, приемайте хранителни добавки с тези бактерии, които се продават в аптеките.
12. На закуска пийте сок от пресни плодове, нискомаслено прясно мляко, чай или кафе, но през останалата част от деня наблягайте на водата (като се стремите да поемате по осем чаши дневно). За награда изпивайте по чаша вино с вечерята.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *