Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кой е идеалният тандем за здрави кости?

Като деца ви е натяквано, че за здрави кости трябва да се ядат храни, богати на калций

магнезий Като възрастни вие сте го натяквали на своите деца. Дали обаче наистина е така?

Според ново изследване магнезият, а не калцият заздравява костите. Докато високото ниво на калций в организма е дори опасно. То повишава риска от инфаркт особено при жените. Ако ли пък калций се приема на капсули, а не чрез храната, се появяват камъни в бъбреците.

Калциевият карбонат в капсулите и в прясното мляко се усвоява изключително трудно от организма, ако липсва катализатор като лимонената киселина.

Изследване на приема на калций и магнезий в детска възраст, проведено от медицинския колеж „Бейлър“ в САЩ, показа нещо изненадващо: приемът и абсорбцията на калция почти не оказват влияние върху минералното съдържание на костите, докато магнезият влияе.

„Много са съставките в храната, от които зависи здравината на детските кости. Една от тях, може би най-важната, е магнезият. Калцият също е важен, но не колкото магнезия. Така че родителите трябва да се грижат децата им да приемат магнезий за здрави кости, а не калций“, казват учените.

Магнезият е важен и за възрастните хора, при които рискът от фрактури на костите е голям.

Идеалното съотношение калций:магнезий в храната трябва да е 1:1. Но дори и 2:1 е добро съотношение. В днешния хранителен режим обаче съотношението е почти 10:1, тоест човек приема 10 пъти повече калций, отколкото магнезий!

Най-добре е магнезият да се набавя чрез храната – съдържа се във всички ядки, в семената и в листните зеленчуци. Организмът има нужда от 350-400 мг магнезий дневно. Има го и на капсули по 250 и по 500 мг.

Измерването на нивото на магнезия в организма обаче е трудна работа, защото само мъничка част от него циркулира в кръвта.

Ако той намалее в нея, тялото си го взема от костите. Ето защо дори тестът да показва нормално ниво на магнезий в кръвта, в организма този минерал може да е дефицитен.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *