ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пет навика в храненето, които ни състаряват

От начина, по който се храним, доказано зависи до голяма степен колко бързо ще остареем. Има поне пет навика в храненето, които карат стрелката на часовника да се върти по-бързо, твърдят от medikforum.ru.

hraЕто кои са тези навици:

  • Склонност да се храним с фаст фууд. В тези храни има много трансмазнини, които причиняват възпалителни процеси в организма. За хроничните възпаления трансмазнините са като бензин за огъня. Възпаленията състаряват тялото отвътре, скъсявайки теломерите – важните финални части на хромозомите. При всяко деление на хромозоми теломерите се скъсяват и по тях може да се съди за скоростта на стареене.
  • Тяга към сладкото. Човешкият организъм има ограничена способност да преработва захари и още по-скромна – що се отнася до концентрираните им форми. Потреблението на сладко е голямо натоварване за човешкия организъм. Излишното количество захар прониква в кръвта и причинява проблеми, попадайки в протеиновите молекули. Този процес също ускорява стареенето на клетките.
  • Излишък на въглегидрати. Рафинираните въглехидрати са замаскирана захар. Те много бързо попадат в кръвта именно под формата на захар. Там действат дебалансиращо на връзката захар-инсулин, като намаляват чувствителността към него. По тази причина експертите препоръчват да се залага на сложните въглехидрати от плодовете и пълнозърнестите храни. За да ги преработи, организмът се нуждае от повече време и няма условия за описаната захарна лавина.
  • Не чакайте да огладнеете, за да се храните! Ако между два приема на храна вие сте в очакване на огладняването, за да седнете отново пред масата, това ще е грешка. Гладният “като вълк” човек се контролира трудно – нахвърля се на храната, поглъща бързо и преяжда. Храненето под въздействието на глада те кара буквално да се тъпчеш. Добре е нещата да са под контрол – храненето да е балансирано и по възможност в ритъм, в режим.
  • Хранене на работното място. Храненето на работното място, в колата или в състояние на стрес е вредно за организма. Отделяният в тялото ни хормон на стреса – кортизол, забавя храносмилането и предизвиква появата на необичайни метаболити в кръвта. Стресът усилва киселинността на стомашно-чревния тракт и потиска способността да се абсорбират полезни компоненти от рода на витамин В12. Кортизолът освен това отслабва способността на организма да се самовъзстановява.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *