Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коя е безопасната доза захар?

Световната здравна организация се произнесе по важния въпрос – дали съвременното човечество има нужда от потребление на захар. Крайното мнение на някои експерти е, че спокойно можем да се откажем от нея.

shugПозицията на организацията обаче е друга: все пак захарта е необходима и дори трябва да присъства във всекидневното меню. Въпросът е – каква е безопасната й за здравето доза, коментират от medikforum.ru.

Противниците на захарта постоянно повтарят колко пагубна е тя за цял куп заболявания и на първо място за съдбоносния фактор наднормено тегло. Експертите на Световната здравна организация обаче уверяват, че захарта е добър енергиен източник и няма да навреди при определени условия. Един възрастен с нормално телосложение може да приеме до 6 чаени лъжички на ден, без да рискува да развие диабет, кариес или затлъстяване. Тази норма е записана и в последните инструкции за потреблението на сладката “отрова” за възрастни и за деца.

Такава консумация на захар може да даде пет процента от общия обем калорийно потребление на ден. Този показател на практика е двойно по-нисък от подобен, огласен от Световната здравна организация през 2002 година.
Експертите подчертават, че посочената норма на захарно потребление включва всички приемани сладки форми – монозахариди, дизахариди и пр., т.е. всичко, което е сладко. Експертите отбелязват и факта, че хората не винаги си дават сметка какво точно поглъщат. Те консумират захар като ингредиент на продукти, които нямат типичния вкус на десертите или не обръщат внимание на подобни подробности. Захар има в по-голяма част от преработените продукти, напитки и сосове. В една супена лъжица кетчуп има средно по 4 грама захар.

Както можем да се досетим, препоръките на Световната здравна организация нямат характер на декрет, а са загрижен съвет за здравето на съвременния човек. Дали споменатата норма ще бъде възприета от научните среди, още не е известно. Предстои препоръките да бъдат проучени и коментирани от водещи световни експерти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *