ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Черният чай лекува остеопороза

Остеопорозата е заболяване, характерно с понижаването на костната плътност. При остеопороза рискът от внезапни счупвания на костите рязко нараства.

teeИма множество изследвания върху остеопорозата и най-ефективните начини за профилактиката и преодоляването й, описват от meddaily.ru. Търсенията са в посока на предотвратяването на процеса, при който костната плътност намалява.  Сега вече е известно например, че в черния чай има една изключително важна съставка за предотвратяването на остеопороза. Става дума за компонента теафлавин-3.

Изследователски екип от университета в Осака е направил задълбочено изследване по темата; изводите се базират на лабораторни опити с гризачи. Опитните животни получавали дози от теафлавин-3 и се оказало, че този компонент потиска активността на ДНК-метилтрансферазата. Това е фермент, който увеличава числото на остеокластите – клетките, които разрушават костната тъкан. Мишките с остеопороза, които получавали теафлавин-3, възстановили до нормалното обема на костната си тъкан.

Но: един човек, който тежи 60 килограма, ще трябва да изпие за три дни 60 чаши черен чай, за да изпита подобен положителен ефект. Ако обаче бъде създаден обогатен чай или хранителна добавка с теафлавин-3, проблемът може да бъде решен. Само че този, който ползва такъв продукт, трябва да е предупреден за горчивия му вкус: теафлавин-3 е един от катехините, които по принцип придават горчивина на черния чай.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *