ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ядките понижават холестерола!

Ядките са зародиши на различни дървета (фъстъците, които не растат на дърво, на практика не са ядки, а бобови растения). Затова в тях се съдържат всички хранителни вещества, необходими за развитието на едно ново растение.

Голяма част от 20-те най-полезни храни, сред които авокадото, бобовите храни и лененото семе имат нещо помежду си, и това не е случайно: те са семена или зародиши на растения.

yadkiteВ Щатите ежегодно се изяждат 272 милиона килограма фъстъци и 318 милиона килограма фъстъчено масло, количество, с което може да се намаже Големият каньон по цялата му дължина.

Лечебни свойства

В ядките има много калории, повечето от тях се съдържат в полезните моно- и полиненаситени мазнини, които понижават нивото на холестерола и риска от инфаркт (с 39%). Орехите например са богати на полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. Някои ядки, като фъстъците, орехите и бадемите, съдържат стероли, които понижават холестерола. Ядките се усвояват бавно и дори могат да ви помогнат да отслабнете. Хранителната им стойност варира при различните видове. Един бразилски орех осигурява дневната доза от селен, американските орехи са изключително богати на антиоксиданти, а 30 гр бадеми доставят половината от препоръчвания дневен прием на витамин Е. Но не прекалявайте: шепа орехи съдържа повече калории от един хамбургер.

Здравен съвет

Яжте фъстъците печени. По време на печенето се увеличава отделянето на полезни антиоксиданти, които предпазват от рак на стомаха.

Ключови съставки: Протеини, омега-3 мастни киселини, селен, витамин Е, калий, калций, желязо, магнезий, цинк

Оптимален прием: Около 30 г най-малко 5 пъти седмично.

Съвети за пазаруване: Когато купувате ядки с черупка, внимавайте тя да е цяла, без пукнатини и дупки. Обелените ядки трябва да са твърди и плътни. Поради съдържанието им на мазнини, те лесно гранясват. Съхранявайте ги в хладилник до един месец или замразени до няколко месеца.

Полезни съвети

  • Изразът „костелив орех“ не е случаен – орехите се чупят трудно. Не се мъчете с орехомелачката, а потърсете менгеме или клещи. С тях ще си гарантирате идеално счупени орехи Всеки път.
  • Можете да натрошите ядките на дребно, като ги сложите в здрава найлонова торба и прокарате върху тях точилка. Неизползваният остатък може да замразите за по-късна употреба.
  • Печените ядки са по-ароматни. Загрейте фурната до 200 °С. Разстелете половин чаша ядки върху хартия за печене и печете 7-10 минути. Внимавайте да не изгорят.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *