ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

7 вида терапии за релаксация при астма

Хипноза, йога, медитация, визуализация, контролирано дишане – всички те се считат за терапии за релаксация, която е особено важна, когато става въпрос за астма. И въпреки че вече никой не смята, че проблемът е „само в главата“ на болния, има доказателства, че състоянията на стрес и напрежение могат да провокират пристъпи или да влошат признаците. Ето защо си струва да опитате техниките, описани по-долу. Когато ги използвате в съчетание с назначените медикаменти, има вероятност да намалите лекарствата или да облекчите симптомите си – възможно е подобрението да е доста по-голямо, отколкото ако вземате само препаратите.

1. Прогресивна релаксация на Якобсон

Това упражнение ви учи да правите разлика между състоянията на напрежение и релаксация чрез напрягане и отпускане на 15-те мускулни групи, като обръщате специално внимание на усещанията. Наричана още прогресивна релаксация, тя често се използва при страдащите от безсъние, като ги кара да се концентрират върху онези части от тялото, които са особено напрегнати. Така хората постепенно стават по-чувствителни към нарастващото напрежение, преди то да се задълбочи и да прерасне в дистрес (негативен стрес). Техниката носи името на д-р Едмунд Якобсон, който пръв я използва през 20-те години на миналия век.

astma lechenie

Какво показват проучванията

Те са с относително позитивни отзиви, като едно изследване сред 44 деца с умерена до силно изразена астма установило, че белодробната функция значително се повишила при групата, която усвоила прогресивната релаксация за разлика от групата, която не правела нищо. В друго проучваме сред 20 момчета, страдащи от астма, които били обучени да практикуват или релаксацията на Якобсон, или трениране на асертивност (увереност), се оказало, че в края на опита изследванията на белодробната функция на представителите от първата група се подобрили със 17,7% и доста надвишавали тези на втората група дори и един месец след края на лечението.

Предпазни мерки

Няма нужда от тях, защото това е страхотен начин за отпускане и често се използва в кардиологичните рехабилитационни центрове.

Цена

Щом веднъж се научите да практикувате техниката в група, можете по желание да се занимавате с нея индивидуално в дома си.

Равносметка

Кой не би искал да се отпусне с малко чужда помощ? Опитайте чрез аудиозаписи или се запишете на курсове.

2. Биофидбек

Това е терапевтична техника, за която се твърди, че учи как се контролират физиологичните реакции като дишане, температура, мускулно напрежение, сърдечен пулс и кръвно налягане, които обикновено не се управляват с помощта на волята. Начинът, по който се постига това, е като човек се научи да се вслушва в сигналите на тялото си и да ги променя. Например в случай на астма чрез биофидбек ще разберете как да контролирате дишането и да намалите тревожността си, когато симптомите ви се засилят.

Какво показват проучванията

При изследване сред 20 деца с астма, които не вземали стероиди и участвали или в биофидбек за лицевото напрежение, или били част от контролна група, се установило, че чувството за остротата на астмата намаляло значително при първата група в сравнение с контролната, въпреки че при белодробната функция не се забелязал особен ефект.

Предпазни мерки

Не са нужни. Когато се изпълнява правилно, биофидбек е безопасна техника.

Цена

Биофидбек може да се окаже скъпа терапия, а понякога се налага да проведете над 20 сеанса.

Равносметка

Техниката е в състояние да ви помогне да се справите със стреса, който засилва симптомите на хроничните заболявания. Няма обаче достатъчно проучвания дали подобрява астмата или намалява нуждата от употреба на медикаменти.

3. Трениране на дишането

Всеки знае как да диша, но съществува вероятност да го прави повърхностно и да не поема достатъчно количество въздух, от което белите дробове наистина се нуждаят. Правилното дишане е особено важно при страдащите от астма. Съществуват данни, че заболяването се повлиява благоприятно при контролиране на хипервентилацията (учестеното дишане), свързвана с него, която причинява прекалена загуба на въглероден диоксид. В този случай може да помогне тренирането на дишането.

То се извършва под няколко форми. Една от тях е техниката за дишане по Бутейко (по името на руския лекар Константин Бутейко), при която се усвояват упражнения, за да се намали честотата на вдишванията и издишванията. Има методи за задържане на дъха, йога дишане и физически упражнения, както и дълбоко диафрагмено дишане, предназначено да укрепи мускулите по диафрагмата. Според способа целта е да се увеличи диаметърът на гръдния кош, а по този начин – и капацитетът му – за максимална ефективност на белите дробове. Но в действителност нищо не е в състояние да увеличи капацитета на гръдния кош, това не става дори и при пробягване на над 30 километра дневно. Подобрението от техниката вероятно се дължи на снемането на напрежението.

Какво показват проучванията

При едно от тях 67 възрастни пациенти с астма участвали в 16-седмична програма, в която тренирали диафрагмено дишане, правели физически упражнения или били част от контролна група. Хората от първата група значително намалили употребата си на лекарства, симптомите на астмата станали по-леко изразени и те открили, че могат да прекарват с над 300% повече време във физически упражнения в сравнение с периода преди усвояването на техниките за дишане. При друго проучване сред 36 пациенти с астма те били обучени на техники за дишане по Бутейко чрез видеокасети или гледали касети с псевдокурс в домовете си два пъти седмично. Хората от първата група значително подобрили качеството си на живот (на базата на научно разработени изследвания) и драстично намалили употребата си на инхалирания бронходилатор, който ползвали. Но за възможните благотворни страни на метода са необходими още проучвания.

Предпазни мерки

Не са необходими. Терапията е безопасна и безболезнена.

Цена

Тя варира в зависимост от това дали използвате видеокасети или компактдискове или прибягвате до услугите на специалист.

Равносметка

Методът е толкова безопасен, както самото дишане. Някои проучвания показват подобрение в състоянието на пациентите, затова си струва да опитате.

4. Хипноза

Тя се смята предимно за средство за справяне с емоционални проблеми (депресия, тревожни състояния), но се използва все повече за овладяване на болката и за лечение на състояния като синдром на раздразненото дебело черво или алергии и астма. Към нея се прибягва дори за ускоряване зарастването на рани при пациенти, претърпели операция.

Това не е новост. Употребата на хипнозата за медицинско лечение датира отпреди 300 години, когато са публикувани доклади, отбелязващи, че в дните преди изобретяването на упойката пациенти, подложени на хипноза преди операция, не само че преживявали операцията, но и се възстановявали по-бързо и с по-малко усложнения. Същността на хипнотерапията е в сложната взаимовръзка между съзнанието и тялото. Известно е, че едно заболяване се отразява и на емоционалното състояние на човека (например при връзката между депресията и сърдечносъдовите проблеми), както и че емоционалното състояние може да повлияе на физическото (редица медицински състояния се влошават при стрес).

В хипнозата се крие връзката към следващата логична стъпка: умишленото използване на силата на съзнанието за влияние върху физиологичните системи в организма. Ричард Уелс е терапевт, използващ хипноза, който живее и практикува в Есекс. Той е имал 11-годишен пациент с дихателни затруднения и силни хрипове. Момчето било на инжекции, ежедневни лекарства и инхалатор, които сякаш му помагали, но не лекували състоянието. Личният лекар му предложил хипноза. Уелс стигнал до заключението, че в проблема се крие и емоционален елемент и използвал регресивна терапия. Вследствие на това установил, че астмата се развила след сбиване с друго момче в училище. За няколко седмици Уелс приложил хипноза, за да повиши самочувствието на детето и предложил дълбоко дишане и отпускане на дихателните пътища (тези техники създават чувство за безопасност и сигурност).

След два месеца симптомите на астмата на момчето намалели с 10% и състоянието му се сторило задоволително както за него, така и за родителите му и личния лекар.

Какво показват проучванията

Резултатите са противоречиви, като едно проучване сред 252 деца установило подобрение в стойностите на белодробната функция с 4,3% при тези, които използвали хипнотерапия – малък, но значим резултат. Друго изследване след едногодишен период открило, че децата, опитали хипноза и техники за релаксация, успели да ограничат употребата на бета2-агонисти.

Предпазни мерки

Не са необходими, при условие че се обърнете към добър специалист с доказани успехи.

Цена

Варира в зависимост от специалиста, който сте избрали.

Равносметка

Хипнотерапията може да се окаже от полза, в случай че се съчетава с конвенционално лечение с медикаменти.

5. Йога

Часовете по йога набират все по-голяма популярност, а броят на школите, които ги предлагат, се увеличава. Йогата е на повече от 5000 години и е възникнала в Индия. Тя включва съчетание от физически и дихателни упражнения и медитация и се смята за отлична техника за понижаване на стреса. Има данни, че подобрява и астмата. Освен това практикуването включва и пранаяма, или упражнения за забавяне на дишането, и медитация. В тази връзка положителното й влияние върху практикуващите я се изразява в релаксиращия й ефект и намаляването нивата на хормоните на стреса, които могат да причинят възпаление – проблемът на страдащите от астма.

yoga

Какво показват проучванията

Многобройните изследвания разкриват положителните ефекти на йогата върху заболяването, независимо от вида, който се практикува. В едно проучване 53-ма пациенти били обучени за две седмици и изпълнявали интегриран комплекс от упражнения, включително за дишане и медитация, след което били посъветвани да продължат с тях по 65 минути на ден. В сравнение с контролна група, която не практикувала подобни упражнения, те отбелязали значително подобрение по отношение на астматичните пристъпи, приема на лекарства и нивата на вдишания и издишания въздух. При друго проучване 17 възрастни пациенти с астма – 9 от тях били обучавани за 16 седмици с йога упражнения и техники на релаксация, включително и за забавяне на дишането, различни пози и медитация три пъти седмично. Останалите не практикували нищо. Хората от първата група започнали да използват по-малко бета2-агонисти, въпреки че белодробните функции и на двете групи не се различавали значително. Но пациентите, занимаващи се с йога, били с по-високо ниво на релаксация, по-положително отношение към живота и по-голяма издръжливост при йога упражненията в сравнение с контролната група, което довело тестващите до заключението, че „техниките на йога действат благоприятно като допълнителна терапия към медицинското овладяване на астмата“. По-мащабно проучване сред 287 души установило, чe практикуващите йога добили с времето статистически значимо увеличаване на жизненоважния белодробен капацитет.

Предпазни мерки

Задължително споделете с инструктора за астмата, алергиите и други медицински проблеми и за всички медикаменти, които приемате.

Цена

Варира според броя на участниците в групата и продължителността на сеансите.

Равносметка

Йогата има значителни преимущества – поне по отношение на релаксацията, дишането и издръжливостта при упражнения. Тя е безопасна и е отлична терапия за релаксация. Освен това осигурява добра тренировка за гъвкавост и мускулна сила. Струва си да се заемете с нея, но не се отказвайте от конвенционалната медицина.

6. Масаж

Това не е просто лукс, който да си подарите само при специални поводи и в петзвездни хотели, а става все по-популярен и достъпен в центровете по алтернативни терапии. Масажът от векове се използва като оздравителна техника, а чисто медицинските му предимства за различни състояния и проблеми са многобройни.

Какво показват проучванията

В единственото изследване, проведено до този момент, за ефекта на масажа при астма 32 деца на възраст от 4 до 14 години са получавали всяка вечер, 20 минути преди лягане, релаксираща терапия или масаж от родителите си. По-малките показали незабавен спад в проявите на тревожно поведение и нивата на кортизол (хормон на стреса) след това. Освен това по време на проучването се подобрило отношението им към астмата и употребата на уредите за измерване на белодробния капацитет, както и към други тестове на белодробната функция. Останалите деца също отбелязали подобрение, като степента им на тревожност след масажа намалявала и те демонстрирали подобрено отношение към заболяването, но само един показател на белодробните функции отчел положително развитие (FEV1 – форсиран експираторен обем).

Предпазни мерки

Може да изпитвате неприятно чувство на следващия ден, но не съществува опасност от други странични ефекти.

Цена

Варира според специалиста и времетраенето на масажа.

Равносметка

Терапията с масаж е в състояние да намали тревожността и да увеличи положителното отношение към живота, но ролята й при лечението на астма е незначителна.

7. Медитация

Представлява ментална дисциплина, често описвана като съзерцание или вглъбяване в единствено нещо (като символ, звук, обект). Практиката цели да се достигне състояние на вътрешен мир, спокойствие и повишена чувствителност с физически, емоционални и духовни преимущества. За страдащите от астма медитацията може да е ценна, съпътстваща медикаментозното лечение терапия, като помага за справяне със стреса, който е в състояние да влоши проблема.

Какво показват проучванията

Почти не са правени изследвания в областта на медитацията и астмата (като много повече тестове са проведени във връзка със заболяването и йога позите), но при един 6-месечен експеримент сред 21 души, обучавани в трансцендентална медитация, се установило, че практиката е „полезно допълнение“ към лечението на астмата. Въпреки че не съществува пряка връзка, е важно да се отбележи, че през последните години много медицински центрове и ракови клиники по света са добавили към услугите си йога и медитация и съветват пациенти със сериозни хронични заболявания да се занимават с подобни терапии.

Предпазни мерки

Не са необходими. Медитацията е безопасна и неинвазивна.

Цена

Варира и зависи от курса.

Равносметка

Медитацията действа благотворно като допълнителна терапия за релаксация към конвенционалното лечение при астма и други медицински състояния.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *