ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се грижим за домашните си любимци, ако страдаме от алергия?

Ако сте алергични към домашното си животно, не търсете причината за това в козината му. Всъщност проблем ви създават протеините, секретирани от мастните жлези по животинската кожа, както и тези в слюнката, които полепват по козината, когато животното се ближе.

Друг източник на алергизиращи протеини е урината. Когато тя засъхне, протеините в нея се разпространяват чрез въздуха. Ако сте алергични към животински пърхот, най-ефективното решение ще е да намерите нов дом за любимеца си. Но това изглежда по-лесно на думи, отколкото на дела. В случай че ви е трудно да се разделите с животинчето, помислете за противоалергични инжекции (макар че лекарите ще ви препоръчат да отстраните дразнителя), но съществуват и някои стъпки, които да предприемете, за да сведете до минимум пърхота.

domashen lyubimec alergiya

Дръжте животните извън спалнята си

Нека са в друга стая през нощта, а вие затваряйте вратата на спалнята си и през деня, за да им попречите да влизат там. Ако е възможно, ги гледайте извън дома си в кучешка колиба или на специално приготвено за тях удобно и топло местенце.

Нека някой друг се занимава с тоалета им

Домашните любимци изискват редовно разресване, но не го правете вкъщи, нито пък вие се занимавайте с тази процедура, ако сте алергични. Дори дейностите, свързани с почистването на тоалетната, е добре да оставите на друг член от семейството си.

Третирайте пърхота като домашен прах

Много от препоръките за справяне с акарите важат и за алергените от животните. Използвайте прахосмукачка с НЕРА филтър при почистване на дома си. Забърсвайте редовно с електростатична кърпа. Когато е възможно, избирайте гладки и твърди подови повърхности, както и мебели: те най-малко биха задържали животински косми или пърхот.

Мийте ръцете си всеки път, когато пипате домашния си любимец

И се снабдете с непарфюмиран овлажняващ лосион за подхранване кожата на ръцете.

Къпете редовно домашното си животно

Според някои проучвания се забелязва значително намаление в количеството алергени, когато кучетата се къпят редовно. Но данните за котките и доколко къпането помага в тази насока са недостатъчни.

Променете хранителния режим на животното

Правилното хранене може да сведе до минимум загубата на козина и да намали пърхота в затворените помещения. Посъветвайте се с ветеринар кои видове храни са най-подходящи за вашия домашен любимец.

Възпитайте добре домашните си любимци

Ако котката ви използва за тоалетна ъгъла на всекидневната или кучето не ви дочака от работа, за да го разходите по същата причина, вероятно по килима има гъби и плесени, да не говорим за алергените от урината.

Кихане? Виновни са рибките.

Много често хората, страдащи от астма или алергии, си вземат рибки за домашни любимци. Може и да ви звучи невероятно, но аквариумът допринася за алергиите, защото остатъците от храната за рибки, които се натрупват по вътрешната страна на стъклото над водата, са притегателна сила за акарите.

Затова забърсвайте вътрешността на аквариума веднъж седмично и следете дали няма пропускащи филтри – потенциален източник на плесени. Друг проблем е сухата храна за рибки, която съдържа силни белтъчини, а те могат да се отразят зле на страдащите от астма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *