ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Теиксобактин срещу супербактериите: кой ще победи?

Теиксобактин се нарича новият суперантибиотик, чрез който човечеството ще се опита да се пребори със смъртоносните бактериални инфекции.

bactПродуктът теиксобактин е създаден в научните лаборатории на Държавния университет в Бостън, описват от kp.ru. Първите опити с него дават надежда, че човечеството ще може да се справи с непобедимите патогенни бактерии, развили резистентност към тази група медикаменти и на практика недосегаеми. Някои от тях, като златистите стафилококи, редовно причиняват вътреболнични инфекцици и са причина за смъртни случаи при пациенти от цял свят, чиито заболявания не би следвало да са фатални. При вътреболничните инфекции лекувани за едно страдание хора се оказват заразени с бактериални инфекции, от които нерядко не могат да бъдат спасени.

Медицинската наука в 21 век е достатъчно напреднала, за да “отглежда” цели органи от стволови клетки. В същото време тя е безсилна пред невидимите патогени, които постоянно се развиват и трансформират и показват бързо приспособяване към всяко ново лекарство от групата на антибиотиците. Световната здравна организация впрочем отдавна обяви, че нарастващата резистентност към антибиотиците се превръща в глобален проблем и че вече е принципно възможно в един момент антибиотиците да се окажат напълно безполезни.

В първите дни на 2015-а година екипът от Бостън, в който влизат учени от няколко страни, анонсира създаването на нов антибиотик с изключителни качества, който е в състояние да се справи с т.н. супербактерии. Новото в неговото действие е, че атакува не протеиновата съставка на бактериите, а клетъчната им обвивка. Това пречи на микроорганизмите да мутират и да се възпроизвеждат и инфекцията се овладява. Очаква се новият медикамент да лекува тежки страдания от типа на туберкулозата. Клиничните изпитания върху хора ще започнат много скоро.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *