Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Животът в голям град причинява диабет?

Един от факторите, увеличаващи риска от диабет и други метаболитни нарушения, е хроничното въздействие на кортизола – хормона на стреса.

stresКортизолът може да блокира продукцията на инсулин, разкриват от meddaily.ru. Инсулинът именно е важният хормон, регулиращ стойностите на кръвната захар. Преходът от живот в малко населено място към градска среда с всичките й характерни детайли и въздействия причинява стрес, а оттук влиянието по веригата е ясно: повече кортизол, недостатъчно инсулин и повишен риск от диабет.

Учени от Вашингтон са направили изследване с жители на големи градове, 28% от които се оказали страдащи от захарен диабет или други нарушения в обмена на глюкоза. При жителите на провинциални, тихи селища този процент е два пъти по-нисък. Освен това била потвърдена хипотезата, че стойностите на кортизол в организма на градските жители е значително по-висок от този на провинциалистите.

Споменатото изследване отчита и други фактори, въздействащи върху здравето – например физическата активност. Логично при хората от мегаполиса тя се оказала доста по-скромна, което до голяма степен е резултат от зададената рамка на градския живот . Освен това гражданите много повече похапвали фаст фууд и сладкиши. Наблюдението върху специфичното въздействие на всеки от тези фактори все пак доказва, че основната причина за повишения риск от “градски” диабет си остава хормонът на стреса кортизол с неговите високи стойности.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *