ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хормоните са виновни за астмата при жените

Случаите на астма се увеличават, като ръстът е значително по-висок сред жените, отколкото сред мъжете. При жени от 16 до 44 години астмата е най-често срещаното хронично състояние, надминаващо дори болките в гърба. Между 80-те и 90-те години на миналия век нивата на заболеваемост са нараснали със 114% при мъжете и със 165% при жените. Това отчасти би могло да се дължи на подобреното диагностициране, но също и на полови различия.

Решителният период се проявява в пубертета. Стивън Холгейт, професор по имунофармакология (науката за използването на медикаменти за лечението на алергии) в университета в Саутхемптън, заявява, че „това, което се случва в ранното детство, е, че астмата се среща от 2 до 3 пъти по-често при момчетата“.

Това е така до 13-14 години, след което момичетата държат първенството. Някои деца „израстват“ болестта си, но при същинските случаи дори симптомите да отшумят с времето, възпалението на бронхите остава и причинява изключителна чувствителност на дихателните пътища.

Професор Холгейт признава, че въпросът за разпространението на астмата между половете не е особено ясно изразен.

„Това е едно от явленията, които вероятно ни гледат право в очите, но ние не ги разбираме, защото не задаваме правилния въпрос. Проучванията за силно изразените случаи на астма са недостатъчни и няма информация как те се разпределят между различните групи.“

Въпреки че специалистите не са в състояние да обяснят каква роля играят половите различия при проявата на астма, те имат своите теории. Смята се, че хормоните оказват влияние и до 40% от жените с този проблем установяват, че симптомите им се влошават непосредствено преди и по време на менструация. Това вероятно се дължи на ефекта на прогестерона, чиито нива рязко се повишават и след това бързо спадат към края на цикъла, точно преди появата на менструация. Учените все още не могат да обяснят как прогестеронът влияе на астмата, но този хормон участва във astmaвъзпалителните процеси. Съществуват и известни доказателства, чрез които се налага изводът, че оралните контрацептиви, които съдържат естроген, прогестерон или и двете заедно, са в състояние да влошат симптомите на заболяването.

Хормоналната връзка се подкрепя от съвременно проучване в Норвегия, което установило, че жените с нередовен цикъл са по-предразположени към астма и алергии. Те разгледали 6000 случая и от тях жените на възраст от 26 до 42 години с нередовна менструация се оказали с 54% по-застрашени от астма в сравнение с останалите, които нямали проблеми с цикъла, а почти една трета от тях били по-предразположени и към сенна хрема.

Теглото на жената също допринася за риска от развитие на заболяването според проучване, чиито резултати били публикувани през 1999 г. Там се установило, че при жените, които напълнявали след 18-ата си годишнина, се увеличавал рискът от развитие на проблема. Проучването било част от дългосрочно и все още продължаващо изследване в САЩ, което проследява здравословното състояние на почти 86 000 пациентки. То открило, че колкото по-висок е индексът на телесната маса (ИTM) на дадена жена, толкова тя е по-застрашена от астма. Например при тези с ИТM около и над 30 рискът бил почти трикратно увеличен в сравнение с жени с ИТМ под 20 (здравословният ИТМ е между 19 и 25).

Освен това астмата може да се влоши или подобри по време на бременността. По принцип една трета от бременните жени със заболяването се чувстват по-добре, една трета откриват, че проблемът се задълбочава, а останалите не забелязват промяна. Всички обаче след раждане се връщат към първоначалното си състояние. Въпреки че все още не е известно защо настъпват тези промени, фактори като повишения стрес, инфекциите, увеличеното производство на възпалителни химически вещества, познати като простагландини, и нарастваща резистентност към стероидите, които често се използват за лечението на астма, са все причини, поради които състоянието на бъдещата майка може да се влоши. Но това по никакъв начин не обяснява подобрението, което други бременни изпитват. Жени, страдащи от астма, могат да се радват на нормална и безопасна бременност, в случай че вземат мерки за заболяването си. Това е от изключителна важност, защото пристъпите ограничават нивата на кислород в организма, което може да се отрази и на количествата, поети от плода. Съществуват и известни данни, че неконтролираната астма би могла да повлияе на размерите на бебето. Поради тази причина лекарите назначават определени медикаменти. По принцип предпочитат такива, които се вдишват, защото по този начин съвсем малка част стига до плода. Освен това препарати, които вече са били използвани от майката няколко години, са по-безопасни за бъдещото бебе. Същите правила се спазват и при кърмене.

Мога ли да надрасна астмата?

Идеята, че с възрастта децата се отървават от астмата, се крие във факта, че при тях често се появява хриптене при дишане, което е причинено от вирусни инфекции, понякога неправилно диагностицирани като астма.

Когато пораснат, децата спират да дишат по този начин при подобни инфекции, което навежда някои лекари на мисълта, че са надраснали астмата си. Ако едно дете наистина е засегнато от заболяването, симптомите могат да отслабнат, но тъй като бронхиалното възпаление остава, те са в състояние да се възобновят.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *