ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

От какви хранителни добавки се нуждае диабетикът?

Нуждаете ли се от повече от една добавка с витамини? Следвайте тези съвети и не забравяйте да се консултирате с лекаря си, преди да вземете нов продукт.

апарат за измерване на кръвната захар, висока кръвна захар, диабет, Диабет тип 2

Попитайте лекаря си за желязото.

Много мултивитамини съдържат желя­зо, но жените в постменопауза и мъжете обикновено нямат нужда от допълни­телни количества от този елемент извън приетите с храната, затова попитайте лекаря си дали да изберете продукт, който не го съдържа. Прекалено високата концентрация на желязо в организма може да доведе до токсични ефекти. Ако се притеснявате, че нивата ви на желязо са ниски (например, ако сте строг ве­гетарианец), помолете лекаря си да ги провери с кръвно изследване.

Ако сте жена, вземайте калций.

Недостигът на калций и витамин D често се свързва с повишения риск от диабет. Ако вече сте диабетик, тези добавки съ­що са полезни за вас, защото предпазват костите ви – изключително важно не­що, тъй като по-възрастните хора, страдащи от диабет, са по-предразположени към остеопороза и счупвания в сравнение с останалите. Калцият също така подпомага работата на мускулите и кръвоносните съдове. Вземайте 1000 мг дневно, 1200 мг – ако сте жена над 50 години. Приемайте го на разделени дози от по 500 мг или 600 мг сутрин и вечер – организмът не може да абсорбира по-високи дози. Мъжете трябва да се консултират с лекар, преди да започнат да вземат тази добавка.

Добавката с калций трябва да съдържа и витамин D.

Учените откриват все повече важната роля, която витамин D играе в организма. Например нис­ките му нива се свързват с повишена устойчивост към инсулина и понижен синтез на хормона. Хората с наднормено тегло са изправени пред по-висок риск от недостиг на витамин D, което, изглежда, е фактор за напълняване. То­зи витамин се утвърждава и като важен елемент в борбата с рака. Уверете се, че таблетката калций съдържа поне 200IU витамин D, който също така помага на организма да усвои калция от таблетката.

Попитайте лекаря си за капсули с рибено масло.

Много изследвания со­чат, че приемът на рибено масло може да намали риска от инфаркт и инсулт, като понижи „лошия“ холестерол и стойностите на триглицеридите, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Това е добра новина за диа­бетиците, които са застрашени и от двете състояния. Рибеното масло се бори и срещу възпалителните процеси в организма, които могат да доведат до диабет или други хронични заболявания. Но тази добавка не е за всички, затова се консултирайте с лекаря си. Приемът на рибено масло с храна може да ограни­чи неприятното оригване, което обикновено го съпътства, а същото можете да направите и като изберете рибено масло с цитрусова есенция. Обичайната до­за е 1-3 г дневно.

 

 

Трябва ли диабетиците да приемат антиоксиданти?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *