Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При какви специалисти трябва да ходи диабетика?

Ходете на преглед при офталмолог поне веднъж годишно.

изследвания, диабет, лекарства за диабет, диабет  тип 2, нива на кръвната захарХронично високите нива на кръвна захар могат да увредят кръвоносните съдове в рети­ната (вътрешния слой на очите), което увеличава опасността от зрителни сму­щения и дори слепота, ето защо трябва да се подложите на годишен обстоен преглед при офталмолог. Специалистът ще разшири зениците ви и ще напра­ви подробна проверка за възможни изменения на очите ви. Ако са ви насочили към непознат специалист, не забравяйте да го уведомите за заболяването си.

Преглеждайте зъбите си два пъти годишно.

Като дете са ви казвали, че за­харта причинява кариеси. Знайте, че и високите нива на кръвната захар могат да нанесат много поражения в устната кухина. Бактериите, които причиняват пародонтоза и кариеси, са по-опасни, когато кръвната захар не се контролира. Ето защо диабетиците са по-предразположени към парадонтоза, която, вярва­те или не, е свързана с повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Като до­пълнение към редовните посещения при стоматолога трябва да миете зъбите си и да ги почиствате с конец всеки ден. Полезно е и веднъж месечно да прове­рявате венците си за рани, чувствителност и зачервяване.

Отидете при специалист, за да прегледате ходилата си.

Ужасно трудно е да си представим, че един мазол или порязване могат да доведат до ампута­ция, но нараняването се превръща в язва, която се инфектира, така че е въз­можно. Затова е изключително важно да полагате добри грижи за ходилата си. Специалистът ще ви преглежда за рани, мазоли, синини, напуквания или по­рязвания, които трудно зарастват, както и ще проверява за болки или изтръп­вания. Той може да потвърди неврологично увреждане чрез редица тестове с помощта на камертон, който се поставя върху отделни части на тялото, за да се провери улавянето на вибрации или чрез метода „топло-студено“ за проверка на температурната чувствителност. Обсъдете с личния си лекар колко често е нужно да ходите на такъв тип прегледи. Лекуващият ви лекар също трябва да проверява стъпалата ви при всяко посещение.

Когато посещавате специалист, вземете обувките, които носите най-често. Той ще ви каже дали са подходящи или трябва да се въведат промени като стелки или допълнително уплътнение. Помислете и за лекаря и оставете обувките да се проветрят в деня преди прегледа!

Поискайте консултация с личен треньор.

Все повече лекари започват да препоръчват индивидуални треньори, които като специалисти по двигателна култура работят лично с вас, за да създадат специална фитнес програма, под ходяща за нуждите и целите ви. Но трябва да изявите желание за това. Ако на­истина искате да спазвате режим, треньорът може да ви е от огромна помощ, ако има опит в работата с диабетици (попитайте за това). Можете също така да потърсите препоръки в близката до вас поликлиника.

Разберете кога е добре да се допитате до психолог. Специалистите по психологическо здраве като психолози, социални работници или брачни кон­султанти могат да ви предложат допълнителна подкрепа за личната и емоцио­нална страна на живота с диабет. Социалните работници могат да ви насочат към безплатни лечебни програми за хора, които не могат да си позволят пред­писаните им медикаменти. Психолозите и семейните терапевти предлагат ин­дивидуална или семейна консултация, която да ви помогне в борбата със стре­са и депресията, които понякога придружават хроничните заболявания.

Водете си дневник на храненето

Описването на всяка хапка, докоснала устните ви, може да изглежда като мъчение, но също така може да се окаже много полезно. Лесно е да забравите или омаловажите хапването, когато приготвяте лазаня за вечеря или се отдавате на неустоимото късче торта от празника в офиса.

Несъзнателните навици и постъпки стават по-за­бележими, когато ги видите черно на бяло. Освен това мисълта, че ще преглеждате дневника си с диетолог, може да ви даде волята да подминете тортата и вместо нея да си вземете една ябълка.

 

 

 

 

Изградете сплотен екип с вашия лекар, когато страдате от диабет

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *