Изградете сплотен екип с вашия лекар, когато страдате от диабет

Личният ви лекар може да наблюдава заболяването ви като цяло, но стъпалата, бъбреците, очите – дори храненето и спорта – се нуждаят от специални допъл­нителни грижи и внимание, защото диабетът засяга целия организъм. Всъщ­ност нужен е цял екип от специалисти, за да бъде контролът над болестта успе­шен. Помолете лекаря си да ви помогне в подбора.

изследвания, диабет, лекарства за диабет, диабет  тип 2, нива на кръвната захар

Консултирайте се със специалист в случай на „упорита“ кръвна захар.

Ако измерванията не показват подобрение дори след като сте следвали предпи­санията на лекаря си в продължение на 12-16 седмици, поискайте консултация с диабетолог. Това е лекар, който се занимава с лечението на диабетици и обик­новено е и ендокринолог. Но не всички ендокринолози са специалисти в областта на диабета, затова е важно да попитате, преди да си запишете час.

Поискайте препоръки за дипломиран консултант по диабета. Този професионалист, обикновено медицинска сестра, диетолог или фармацевт, е получил специализирано обучение за диабета и разполага с повече време за вас от лекаря. Той ще ви помогне да развиете, пригодите и следвате полезни навици, които ще ви помогнат да подобрите състоянието си. Ще отговори на въпросите ви относно лекарствата, ще ви покаже как да си инжектирате инсу­лина, ще ви съдейства да се научите как правилно да измервате глюкозата и ще предложи по-добри начини да следите резултатите от проверките и не само то­ва. Попитайте личния си лекар за подобни програми.

Превърнете здравословното хранене в приори­тет. Видът и времето на храненията ви въздействат на нивата на кръвната захар много повече, отколкото всяка друга дейност, на която се посвещавате. Ако сте диабетик, имате нужда от хранителен режим, изгот­вен специално за вас, за да постигнете желаните нива на кръвна захар. За целта се обърнете към дипломи­ран диетолог, който работи в сферата на диабета. Ще ви помогне с определяне количествата и вида на хра­ната, с контролирането на порциите и планирането на ястия, подходящи за начина ви на живот.

Ако сте се консултирали с диетолог преди годи­ни, сега е времето да го направите отново. Дори да сте диабетик от много години, посещението при специалиста по хранене може да е изключително по­лезно. Храненето и приемът на калории трябва да се променят с времето, а и насоките в тази сфера може да са претърпели развитие от времето на диагнозата ви. Консултацията с диетолога може също така да възвърне мотивацията ви за ба­лансирано хранене.

 

 

Кои са подходящите медикаменти при диабет

 

 

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.