ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво е доплерова сонография и за какво се полза?

Доплеровата сонография е неинвазивно, безболезнено изследване на кръвоносните съдове

 

доплер

То се препоръчва при мигрена, лошо оросяване на крайниците, световъртеж, хипертония, висок холестерол, диабет. Лекарите уточняват, че може да се провежда и профилактично, особено ако имате фамилна предразположеност към някои от гореизброените здравословни проблеми. При наличие на рискови фактори след навършване на 40 години проследявайте състоянието си чрез доплерово изследване веднъж на две години. То е изключително полезно за откриване на началните атеросклеротични промени на шийните артерии, протичащи безсимптомно в 80% от случаите.

Най-често изследването се прави на мозъчните съдове и дава пълна картина за състоянието на кръвотока, но може също да се прегледат вътрешните органи и периферните съдове на крайниците. „Случва се 20-25-годишни хора да имат оплаквания, причинени от промени в шийни прешлени вследствие на травми в детска възраст, катастрофи, наследствена обремененост, дори неправилна поза на чина или пред компютъра“, казва д-р Петя Бенева, специалист по неврология и доплерова сонография.

Ултразвуковото изследване трае 20-40 минути, а резултатите излизат веднага. То не крие никакви рискове, така че на него могат да се подложат бременни жени и малки деца. Провежда се с направление по линия на здравната каса, както и на свободен прием при специалисти по доплерова сонография.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *