ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Противораковото действие на витамин B17 – реалност или мистерия?

И днес все още много учени и обикновени хора се чудят какво е витамин B17 – истина и измислица

витамин B17

Витамин B17 (амигдалин, лаетрал, лаетрил, летрил) е витаминоподобно вещество, принадлежащо към витамините от група В.

Какво се случва ако има дефицит на витамин B17?

Ако има недостатъчност (хиповитаминоза) на амигдалин, могат да възникнат следните здравословни проблеми:

• Повишаване на чувствителността на организма към злокачествени новообразувания;
• Повишена умора;
• Депресивни състояния, тревожност;
• Развитие на хронично високо кръвно налягане (хипертония).

Всичко това представлява сериозен рис за живота. Ракът и днес си остава една от най-ужасните болести, която постоянно отнема живота на много хора. Не е изненадващо, че хората, които вече са изпробвали всички налични средства, активно търсят алтернативни методи на лечение. По-специално, един от тези методи включва приемането на хранителни добавки и витамини за активиране на локалния имунен отговор на организма.

Днес има скъпи лечения за рак, които не гарантират излекуване

Въпреки че медицината не стои на едно място и непрекъснато изследва болестта, все още не е изобретено лекарство, което да гарантира 100% възстановяване. Вероятно цялата работа е в това, че раковите клетки са по-скоро аномалия в развитието на обикновените клетки, която трудно се контролира. Тя (раковата клетка) не може просто да бъде премахната от тялото. Поради това непрекъснато се провеждат изследвания за намиране на специални методи за взаимодействие с рака.

Токсините, използвани в химиотерапията, не само убиват раковите клетки, но и причиняват значителна вреда на човешкия организъм

След такова лечение хората стават по-болни, трудно се възстановяват и не особено ефективно се връщат към нормалния ритъм на живот. Не е чудно, че алтернативните лечения с билки, витамини, хранителни добавки или специфични упражнения са толкова популярни сред пациентите с рак. Всеки иска да вярва, че като отприщи собствените скрити ресурси на тялото си, може да бъде излекуван. Понякога това дори работи.

Сред различните алтернативни лечения за рак, витамин B17 придобива най-голяма популярност през 1965-1975 г.

За съжаление днес е забранен за употреба в много страни. Забраната се дължи на появата на редица сериозни странични ефекти при приема на хранителната добавка. Въпреки това нито едно проучване не е потвърдило надеждно способността на лаетрила да се справя с раковите клетки.

Проведените проучвания с използване на лаетрил в чист вид и в комбинация с активиращ ензим не са показали най-добри резултати. И двете групи животни не показват положителна динамика, напротив, състоянието им се влошава. Животните, третирани с лаетрил и ензима, който го активира, показват повече странични ефекти. Laetrile като цяло се показа от най-лошата страна, като имаше по-скоро разрушителен, отколкото укрепващ ефект върху тялото на експерименталните субекти. По-късно някои експерименти върху ефекта на амигдалин върху подобряването степента на възстановяване на пациенти с рак показаха много противоречиви резултати. В допълнение, нито едно от тези проучвания не е двойно-сляпо и базирано на плацебо, което не може да гарантира тяхната валидност.

Сред огромния брой експерименти имаше и такива, които показаха положителния ефект на лаетрил в комплексната терапия при лечението на ракови тумори

Въпреки че има такива съобщения, те не доказват, че амигдалинът гарантира положителна динамика при лечението на рак. В същото време експериментите в стерилни лабораторни условия частично доказват способността на амигдалин да се справя с раковите клетки. По този начин може да потисне гените, отговорни за разпространението на рака и да намали вероятността от появата му. Това проучване не е тествано върху хора или животни. Може ли лаетрилът да покаже същите резултати в жив организъм?

Може ли лаетрил да лекува рак?

Laetrile се използва като противораков агент от 1800 г. Използва се самостоятелно или като част от комплексна програма за лечение на рак. Това може да включва спазване на специфична диета, високи дози витаминни добавки и панкреатични ензими. Въпреки че по-нови проучвания показват, че лаетрилът може да убива раковите клетки при някои видове рак, няма достатъчно надеждни научни доказателства, които да доказват, че лаетрилът или амигдалинът могат да лекуват рак. Въпреки това, той все още се рекламира активно като алтернативно лечение на рак.

Възможно е лаетрилът да е етикетиран като витамин B17

По този начин може да бъде класифициран като хранителна добавка, а не като лекарство. Преди това същите тези учени патентоваха пангамова киселина като витамин В15, очевидно водени от същите съображения. Съществуващите изследвания предполагат, че пангамовата киселина действа като антиоксидант , който се активира, когато се приема с витамини А и Е. Това предполагаемо антиоксидантно свойство може да помогне да се обясни защо пангамовата киселина е толкова високо ценена заради способността си да осигурява защита срещу замърсяването на градския въздух, да подобрява телесните имунен отговор и защита на черния дроб от вредните ефекти на алкохола.

Laetrile съдържа цианид. Така страничните ефекти от отравяне с него са същите като тези с цианид. Те включват:

• висока температура;
• главоболие;
• световъртеж;
• увреждане на черния дроб;
• увиснали клепачи;
• липса на кислород в телесните тъкани;
• спад на кръвното налягане;
• увреждане на нервите, причиняващо загуба на равновесие и затруднено ходене;
• объркване и кома.

Новината, че е открито средство против рак винаги ще предизвиква интерес

Това средство за голяма изненада е изолирано от костилките на кайсиите, наречено като Амигдалин (Леатрил). Твърди се, че изолираното вещество от кайсиевите семки е универсален лек срещу рака. Тъй като има много спекулации относно действието на Амигдалина и неговите действителни качества на противораково средство, счетохме за необходимо да осветлим някои страни от този невероятен „феномен“.

В средата на миналия век Ърнст Кребс-младши е установил, че в кайсиевите ядки се съдържа едно непознато до момента активно вещество, което нарекъл Амигдалин – представляващо бяла субстанция. Негов синоним е Леатрил.

Витамин В17
Витамин В17 – наистина ли помага?

Било установено експериментално, че това вещество преминава лесно през клетъчните мембрани на клетките и достига високи концентрации в тях. За най-голяма изненада, въпреки високите му концентрации, то не е токсично за нормалните клетки, тъй като клетките съдържат ензима роданеза, който неутрализира Амигдалина (В17).

Освен това в кайсиевите ядки се съдържа цианид, който в нормални концентрации не е токсичен за клетките, тъй като роденезата го неутрализира

Злокачествените клетки обаче не съдържат ензима роденеза, което ги прави уязвими от Амигдалина, който освобождавайки цианид в туморните клетки, ги разрушава. Това е механизмът на действие на Амигдалина (витамин B17). Следователно, той унищожава туморните клетки, като запазва невредим нормалните (здравите) клетки. Амигдалинът атакува само злокачествените клетки като ги превръща в субстанция, подобна на салициловата киселина, което се явява в краен продукт от намесата на Амигдалина (В17).

Всъщност лечението с Амигдалин цели укрепване на имунната защита на организма, за да го предпазва от евентуално разрастване (метастазиране) и рецидиви на болестния процес

Този сложен механизъм се постига, когато молекулата на амигдаловата съставка се сблъсква с раковата клетка, Амигдалинът се разпада на две молекули глюкоза, 1 молекула циановодород и 1 молекула бензалдехид. Всъщност бензалдехидът е главният фактор за унищожаване на раковите клетки. За да се активира цианидът, на първо място е необходимо да се „разцепи“ молекулата на Амигдалина и той да се освободи. Това се осъществява от ензим, наречен бетаглюкозидаза. Той съществува в човешкия организъм в малки количества, докато в раковите клетки той е в многократно по-високи количества.

При разграждането на амигдалиновата молекула при досега си с големи количества на бетаглюкозидазата в туморните клетки, цианида и бензалдехида се освобождават едновременно само в раковите клетки. Този процес предизвиква „взрив“, който „опустошава“ раковите клетки. Следователно бензалдехидът се явява смъртоносен, като действа в синхрон с цианида, образувайки отрова многократно по-смъртоносна, отколкото всяка от тях взета поотделно.

Важно е да отбележим, че комбинацията между цианид и бензалдехид не представлява риск за самия организъм

Последиците от реакцията се неутрализира от ензима роданеза, който не се съдържа в раковите клетки и това ги прави изключително уязвими пред убийствената комбинация от

Проф. Петър Манолов
Проф. Петър Манолов

бензалдехид и циановодород. Роданезата се съдържа в много големи количества в човешкия организъм и това го прави защитен от инвазията на неопластичния процес.

Амигдалинът се намира, освен в ядките на кайсиите, също така и в бадемите, прасковите, сините сливи, лененото семе, варивата и много други

Независимо от твърде убедителните експериментални доказателства за противотуморното действие на т.нар. Амигдалин (витамин B17), на настоящия етап няма достатъчно категорични клинични експертни резултати за излекувани болни от онкологични заболявания с помощта на Амигдалина. Предстоящи са допълнителни проучвания в тази насока за окончателно становище по проблема.

Проф. д-р Петър Манолов, д.м.н.

В17 вече е достъпен и у нас!

Проф. д-р Петър Манолов е изтъкнат специалист по вътрешни болести, фармакология и фитотерапия

Консултира пациенти със:
– остър и хроничен бронхит;
– бронхиална астма;
– хипертонична болест;
– сърдечна невроза;
– аритмия;
– стенокардия;
– разширени вени;
– варикозни язви;
– флеботромбози;
– хемороиди;
– язвена болест;
– спастичен колин;
– обстипация;
– дискинезия на жлъчните пътища;
– хроничен хепатит;
– чернодробна стеатоза;
– жлъчнокаменна болест;
– бъбречнокаменна болест;
– хроничен пиелонефрит;
– диабет у възрастни;
– затлъстяване;
– невроза;
– мигрена;
– нощно напикаване;
– нередовна менструация;
– стерилитет;
– миома на матката;
– мастопатия;
– климактериум;
– аденом на простатата;
– полова слабост;
– пародонтоза;
– онкологично болни.
София, ж.к. Лагера, бл. 49, вх. Б, ет. 1
Телефоните за съвети с проф. Манолов са: 02 851 19 52 и 0896 918 643.

Куркумата е лекарство за 8-те от най-тежките болести

Кои са най-добрите антиоксиданти и как действат?

Артрозната болест – медико-социален проблем

Проф. д-р Петър Манолов: Фитотерапията е безвредна и лекува!

Какви са симптомите на рака на белите дробове? Проф. д-р Петър Манолов обяснява!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *