ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Подобрете зрението си с програмата, която ви предлагаме!

Зрението на човек е изключително важно! За движението на очите и насочването на погледа в определена посока са отговорни по шест мускула за всяко око.

Тези мускули се наричат външни очни мускули. Друг важен мускул е цилиарният. Той обхваща лещата и я фокусира при гледане на различни разстояния.

Както и другите мускули, очните също могат да бъдат тренирани и това е заложено в програмата за първата седмица. Винаги имайте предвид, че нито едно упражнение не може да замести консултацията с лекар при съществуващ проблем!

Регулирайте помътнелия поглед

Подмяната на очната леща при катаракта е един от най-безопасните и чести методи на оперативно лечение.

Операцията не е съвременно откритие. Още в Древността са извършвали така нареченото „пробождане“, при което помътнялата леща била отстранявана без замяна.

В днешно време имплантирането на изкуствена леща е рутинна операция. Първата стъпка е разрез под роговицата с точност до милиметър.

След това лещата се разрушава (най-често с ултразвук), за да може да бъде отстранена. Днес за изчистване на изключително фините тъканни слоеве и гарантиране на минимален разрез се използва предимно лазер. При следващата стъпка вече се поставя изкуствената леща. Тя се подбира индивидуално за всеки пациент и се въвежда в окото през финия разрез. В повечето случаи оперативната рана зараства бързо и не се вижда.

Укрепваща тренировка

Седнете и си осигурете спокойствие за известно време. Затворете очите и дишайте равномерно.

При издишване отворете очи и погледнете нагоре, но без да движите главата. Представете си как насочвате енергия към очите и в посоката на погледа. При вдишване отново бавно затворете очи.

При следващото издишване пак отворете очи, но този път погледнете надолу.

При всяко следващо отваряне на очите променяйте посоката на погледа, последователно вдясно, вляво, вдясно горе, вляво горе, вдясно долу, вляво долу и т.н.

За финал движете очите в кръг, дишайте равномерно, главата остава неподвижна.

Съвет

Упражнението въздейства отпускащо на очната мускулатура, особено на външните очни мускули, които са отговорни за съгласуваното движение на двете очи.

Проверка остротата на зрението

Подготовка

Напишете различни букви и числа с различни размери на три големи листа хартия и ги закачете на стената. Помолете и други (най-добре повече) хора също да участват в „теста на зрението“.

Упражнение

Застанете на разстояние около 2 м от първия лист и прочетете на глас буквите и цифрите. При следващия лист закрийте лявото око и четете само с дясното. При третия лист тествайте лявото око.

Сега е ред на другите. Ако за разлика от тях не сте могли да прочетете някои букви и цифри, трябва да отидете на преглед при очен лекар.

Съвет

Това упражнение тренира допълнително фокусирането на погледа в отдалечена точка.

Упражнение за разширяване на зрителното поле

Застанете прави, с леко разтворени крака и вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти.

Бавно завъртете горната част на тялото последователно наляво и надясно и при движението плъзгайте поглед по предметите в помещението. Съзнателно регистрирайте всеки отделен предмет.

След 3 минути отново застанете неподвижно и се концентрирайте изцяло върху дишането си. Затворете очи и визуализирайте мислено предметите в помещението. Опитайте се да опишете какво сте видели.

Въздействие

Упражнението е като противодействие на трескавото ежедневие, което създава неблагоприятни зрителните навици и ограничава възприятието. То помага да възприемаме по-добре околния свят.

Засилване на зрението

Неподвижното напрегнато взиране, например при работа на компютър, гледане на телевизия или четене често води до пренапрягане на очните мускули. На това ще противодействате с упражненията през втората седмица. Ще се научите да разтоварвате очите чрез промяна на погледа от близо на далече.

Двете очи създават два отделни образа, които в мозъка се събират в един общ. При умора и стрес често тази способност отслабва. Последиците са размазано виждане, напрежение и главоболие. Упражненията вдясно ще изострят зрението ви и ще подобрят координацията между двете очи.

Упражнение за фокусиране на погледа

Закрийте лявото око с лявата ръка, изпънете дясната напред и задръжте дланта пред дясното око.

Концентрирайте се върху една точка от повърхността на дланта, която бавно придвижвате към окото, докато погледът не може повече да се фокусира.

Сега бавно върнете дланта отново в изходна позиция, като продължавате да фиксирате точката от повърхността й.

Придвижете дланта 5 до 10 пъти напред и назад. След това закрийте дясното око и повторете упражнението с лявото. През цялото време дишайте спокойно и равномерно.

Завършете упражнението, като покриете очите с ръце, за да си отпочинат.

Въздействие

Това упражнениетренира т.нар. акомодация на окото, т.е. промяната на фокусирането.

Упражнение за разтоварване на очите

Ако четете продължително време, работите пред екран или се занимавате с ръкоделие, трябва най-много на всеки час да ставате от мястото си и да поглеждате през прозореца.

Концентрирайте се за няколко секунди върху отдалечен предмет, например дърво, висока сграда или връх на камбанария.

Освободете зрението като отпуснете мускулите

Ако тялото е напрегнато, страда и зрението. Важна роля в тази взаимовръзка играе мускулатурата на тила и гърба. Ако седите неудобно пред компютъра, възпрепятствате нормалното кръвоснабдяване в областта на главата. В резултат на това се схващат и мускулите на очите.

Погрижете се да коригирате неудобната позиция и ставайте от време на време. Застанете до прозореца (по възможност отворен), прозейте се и се протегнете. Отпуснете мускулите на тила, като внимателно извивате главата към гърдите, лявото и дясното рамо, както и към гърба.

Застанете леко разкрачени и бавно наведете напред горната част на тялото или се наклонете бавно надясно и наляво.

Упражнение за визуализация

Затворете очи и поставете дланите върху тях леко свити, така че да не докосват клепачите.

Извикайте картина по ваш избор пред „вътрешното си око“. В началото това може да е предмет от стаята, например ваза с цветя. Разгледайте подробно всеки детайл. Често на човек не се удава да „види“ от първия път съвсем

ясно предмета. Опитвайте се отново и отново, като го поглеждате за кратко с отворени очи и след това отново го извиквате пред вътрешното си око.

Преминете по този начин през цялото помещение и визуализирайте например мебелите с всичките им подробности.

Дишайте дълбоко и равномерно, преди да отворите отново очи.

Усложняване

Позволете на фантазията си да се развихри още и си представете картина с цветя или планинска местност.

При късогледство изберете обширен пейзаж; при далекогледство се концентрирайте върху стръкчетата трева, които са в непосредствена близост до вас.

Упражнение за разтрояване

Седнете или застанете изправени. Изпънете ръцете напред, приблизително на височината на очите. Палците сочат нагоре, а разстоянието между тях е около 2 см.

Най-напред се съсредоточете върху двата палеца, след това насочете погледа към точка, разположена зад тях, например на стената. След известно упражняване ще видите между двата палеца образа на трети.

Насочвайте многократно погледа наблизо и надалече и следете за появата и изчезването на третия палец.

Накрая направете и упражнение за покой на очите:

Седнете и се отпуснете. Поставете дланите, леко свити в шепи, върху затворените (но не стиснати!) очи, без да докосвате клепачите. Разположете пръстите върху челото и допрете кутретата.

Дишайте равномерно и се опитайте да се „изключите“ напълно за 2-3 минути.

Съвет

Изпълнявайте упражнението многократно през деня, ако работите много на компютър.

Ако изпълнявате упражнението прави, то ще разтовари допълнително и напрегнатия от дългото седене гръб.

Покой за очите

Смущения в зрението се появяват дори при здрави очи в резултат на пренапрежение. Затова позволявайте на очите си да почиват през деня и се откажете от четене или гледане на телевизия при слаба светлина.

За почивка покрийте очите с шепи или оставете погледа да се плъзга в далечината. Упражнението „Светлинни бани“ стимулира кръвоснабдяването на ретината и прави очите по-малко чувствителни към ярката светлина.

Билката очанка действа успокояващо и лекува конюнк¬тивит на съединителната тъкан и ечемик на окото. Залейте 1-2 ч. л. от билката с половин литър студена вода, оставете я да заври и после прецедете. Напоете тампон и го поставете върху окото още докато е топъл.

Редете пъзели! Това също изисква внимание и тренира очните мускули.

Слъзната течност е от изключително значение. Тя овлажнява окото, почиства го и поради съдържанието на сол има антибактериално действие.

Упражнение за топли ръце

Упражнение

Разтъркайте дланите една в друга, докато се загреят.

Поставете ги върху очите, така че до тях да не достига светлина.

Съзнателно спрете потока на мислите и оставете ръцете да почиват върху очите в продължение на 1 минута. Вдишвайте и издишвайте дълбоко.

Конюнктивит

Конюнктивата е лигавица, покриваща предната част на окото и вътрешната повърхност на клепачите. Тя е изключително чувствителна към външни дразнители. Прахът, полените или други чужди частици, силните светлинни дразнения и свръхнапрягането, както и вирусните инфекции могат да причинят възпаление – зачервяване, оток, дразнене и сърбеж. В много случаи облекчение могат да донесат и съвсем обикновени мерки.

Студена, влажна кърпа може да намали отока на клепачите.

Компресът от настъргана ябълка или суров настърган картоф върху затвореното око, поставян веднъж дневно в продължение на 30 минути, ще облекчи симптомите.

Градинският чай действа противовъзпалително. Залейте 1 с. л. градински чай с 250 мл вряла вода. Оставете да се запари за 10 минути и прецедете. Натопете в течността тампон и го поставете върху окото.

Тъмните слънчеви очила предпазват възпалените очи. Контактните лещи раздразват възпалената конюнктива.

Храненето

Недостатъчната острота на зрението, изморените, раздразнени или зачервени очи често могат да са следствие от недостига на някое хранително вещество. Важен е преди всичко витамин А (ретинол) и неговият провитамин бета-каротин. Витамин А поддържа влажни лигавиците и така предпазва от възпаление на конюнктивата и участва в производството на зрителния пигмент родопсин. Вследствие на интензивната работа на компютър възниква повишена нужда от витамин А, а някои смущения в зрението като кокоша слепота често се дължат на липса на витамин А. Морковите са полезни за очите, защото са богати на бета-каротин. Все пак те не могат да възстановят вече настъпили нарушения в зрението като късогледство и далекогледство.

Витамин А

Запазва зрението, забавя дегенерацията на ретината.

– Листни зеленчуци, спанак, салатно цвекло, листно зеле, моркови, паприка,тиква, черен дроб, риба, млечни продукти.

Витамин В2 (рибофлавин)

Поддържа зрението, предотвратява възпалението на конюнк тивата.

– Пълнозърнести и млечни продукти, дреболии, зелени листни зеленчуци, грах, аспержи, ядки.

Витамин Е

Предпазва от помътняване на лещата, забавя дегенерацията на ретината

– Авокадо, пълнозърнести продукти, ядки и пшенични зародиши.

Спаначени кексчета със сос

200 г спанак, 100 мл мляко, 60 г брашно, 1 яйце, 100 г лук шалот, 100 г сушени кайсии, 4 с. л. бяло вино, 1 с. л. оцет, сол, пипер, малко настъргана лимонена кора

Измийте спанака и го почистете. Отстранете стъблата и грубите листа. Потопете го за кратко във вряща вода.

Замесете тесто от млякото, брашното и яйцето и прибавете към него спанака. Оформете от тестото малки кексчета и ги изпечете.

За приготвянето на соса нарежете лука и кайсиите на малки кубчета, добавете към тях подправките и заедно с виното ги сложете в тенджера да заврят. Оставете ги да поврят няколко минути на слаб огън под капак.

Крем сума от моркови и орехи

3 моркова, 125 мл вода, 1 ч. л. зеленчуков бульон, сол, пипер, смлян див керевиз, 1 с. л. кисела сметана, 1 ч. л. нарязани орехи, 1 ч. л. нарязан магданоз

Обелете морковите, нарежете ги на едри филийки и ги сложете във вода да врят 15 минути, след това ги размачкайте на пюре.

Овкусете с бульона, пипера, керевиза. Добавете и разбъркайте киселата сметана. Поръсете с нарязаните орехи и магданоза.

Да обобщим

УПРАЖНЕНИЯ ЗА ОЧИТЕ

Тренирайте съгласуваното движение на двете очи

чрез бързо преместване на погледа и упражнения, за да компенсирате продължителното гледане на близко разстояние.

Упражненията укрепват цилиарния мускул (около лещата) и подобряват фокусирането на лещата.

РАЗТОВАРВАНЕ

Смущения в зрението се появяват често, когато очите са преуморени.

Научихте как да дадете почивка на очите.

Светлинните бани стимулират кръвоснабдяването на ретината и помагат при свръхчувствителност към светлината.

ХРАНЕНЕ

Важна роля за запазване на зрението играе витамин А, респ. неговият провитамин – бета-каротин.

Витамин Е действа профилактично срещу помътняване на лещата и дегенериране на ретината.

При възпаление на очите витамин В2 подпомага оздравителния процес.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *