ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Възстановяване след боледуване – практически съвети и упражнения

Възстановяване след боледуване – който е бил прикован продължително на легло от тежък грип, знае как това отслабва кръвообращението и белия дроб и стопява мускулите.

възстановяване след боледуване
В тази статия ще намерите практични и лесни съвети за възстановяване след боледуване

Подгответе се още в леглото за първото ставане, за да избегнете „омекването на коленете“ и притъмняването пред очите.

Пълният покой в леглото помага на организма в борбата с болестотворните причинители, но и го отслабва, защото още от първия ден на принудителната почивка мускулите губят маса. Най-изразен е този процес през първите 4 седмици, когато загубата на сила се оценява на около 15-20% за седмица. Последващото изграждане на мускулите е много по-продължително, отколкото отслабването им – според едно медицинско правило около четири пъти по-дълго, и то при прилагането на специална тренировъчна програма.

 

Как да избегнем усложненията при боледуване?

 

Болногледачите във всички болници безмилостно измъкват пациентите от леглата и ги карат да се разхождат дори и след тежки операции още на следващия ден. Причината не е само заплахата от отслабване на мускулите. Ранното раздвижване е изключително важно за ефективно предпазване от възпаление на белия дроб (пневмония), сковаване на ставите или появата на тромбоза.

Под тромбоза лекарите разбират запушване на кръвоносен съд от съсирек, който се образува най-често във вените на краката – тоест в съдовете, които връщат кръвта обратно към сърцето. Тромбозите възникват, когато поради липса на движение при залежаване скоростта на кръвния поток намалява и в резултат на това се стига до задържане на кръвта във вените. Тогава кръвните телца могат да залепнат едно за друго и се получават съсиреци, които запушват вената. Ако те се освободят и навлязат в кръвообращението, възниква опасност за живота поради риск от запушване на кръвоносните съдове на белия дроб.

Обратният приток на кръвта към сърцето се забавя значително дори след 24 часа покой в леглото. Затова дори и при оставане на легло само за няколко дни е важно да се поддържа кръвообращението. За целта са подходящи пасивни и активни физически упражнения, повдигане на краката и дихателни упражнения. Дълбокото дишане разширява гръдния кош и това засмуква кръвта в посока към сърцето.

 

Облекчаване на белия дроб

 

Дихателните упражнения намаляват риска от възпаление на белия дроб. Такова може да се получи при залежаване, когато дишането е само повърхностно и по-дълбоките дялове на дроба не се вентилират достатъчно. В тези области се натрупват секрети, където бактериите могат да се развиват безпрепятствено. С профилактична цел вентилирането на белия дроб може да се подобри чрез дълбоко дишане и ежедневно почукване на гръдния кош. Втриванията за подобряване на кръвообращението допълват тези мерки.

 

Стимулиране на кръвообращението

 

Щом тялото остане продължително в хоризонтално положение, кръвоносните съдове също преминават в икономичен режим. При внезапно ставане те не се свиват достатъчно бързо и кръвта се стича в долната част на тялото. Вследствие на това за кратко мозъкът остава недостатъчно кръвоснабден. Пред очите ни притъмнява и съществува опасност от припадък. Сърцето се опитва да компенсира това нарушаване на кръвообращението чрез бързо съкращаване, което често се усеща като сърцебиене. Към него се прибавят изпотяване и световъртеж.

Това неприятно състояние може да се избегне, ако кръвообращението се подготви за първия „излет“ извън леглото. Целта на двуседмичната програма е да ви помогне по пътя към нормалния живот след остро боледуване.

 

Човек се възстановява независимо от възрастта

 

Старческата немощ не е неизбежна, а е следствие от начина на живот. До този извод достигат все повече учени, като сравняват храненето, навиците и физическата активност на хора в напреднала възраст. Преди около 20 години е установено, че мускулатурата на човека може да се развива до дълбока старост при съответно натоварване. Ако тя отслабва, причината се крие в недостатъчното движение, а не е следствие от възрастта.

Дори над 70-годишна възраст издръжливостта и работоспособността на сърцето, очите и костите могат да се възстановят след боледуване и значително да се подобрят.

Сърдечният мускул също може да се възстановява чрез подходящи упражнения. Много от промените в сърдечносъдовата система са осезаеми последици от лоши навици, които се проявяват чак след години и затова често се бъркат със „старческите болести“.

При заболявания, които изискват продължителен покой в леглото, организмът отслабва и човек се чувства изтощен.

За да се изправите бързо на крака, като същевременно щадите отслабналото си тяло, можете да вземете мерки още в леглото и около него – против тромбоза, за по-добро кръвообращение и дишане.

Изпълнявайте упражненията от тази страница всеки ден, прекаран в леглото, и така се подгответе за връщане към активния живот.

Упражнения против тромбоза

Упражнение I

Легнете по гръб или се опрете на лакти. Извийте стъпалото на десния крак 15 пъти към тялото, след това го изпънете напред и отново към тялото. Повторете с левия крак.

Упражнение II

Повдигнете десния крак и го изпънете. Опишете със стъпалото 10 кръга надясно и наляво. Повторете с левия крак.

За стимулиране на кръвообращението

Упражнение 1

Седнете на края на леглото с успоредно поставени крака.

Повдигнете дясната пета, изпънете стъпалото и пружинирайте на пръсти. Повторете с левия крак, след това с двата крака едновременно.

Упражнение 2

Изпънете към тавана най-напред дясната, а после и лявата ръка. Обтегнете тялото колкото можете повече и се отпуснете. Ако се чувствате достатъчно добре, направете няколко обиколки около леглото.

 

Процесът на възстановяване след боледуване може да продължи дълго време

 

След първата седмица вече ще сте малко по-силни. Активирайте тялото си стъпка по стъпка, без да прекалявате. Колкото по-дълго сте били на легло, толкова по-бавно увеличавайте натоварването. Първите стъпки и двигателни упражнения ще ви възвърнат доверието към тялото, а тонусът ви ще се подобрява с всеки изминал ден.

Укрепвайте ставите и мускулатурата с щадящи упражнения и по време на първите си излизания навън се погрижете да поемате възможно най- много кислород.

Упражнения за първите три дни

Застанете до отворения прозорец. Повдигнете се на пръсти и вдигнете ръцете нагоре, като вдишате. Отпуснете стъпалата, спуснете ръцете и издишайте.

На втория ден повторете упражнението и ходете на място до отворен прозорец 1-2 минути, като леко повдигате коленете. Редувайте едно по-твърдо и едно по-меко стъпване.

Накрая движете ръцете в кръг напред и назад. Първо лявата ръка, после дясната и двете за-едно.

Ходете на място, както втория ден, до отворения прозорец и махайте с ръце напред и назад.

Изправете се със събрани крака и отпуснати край тялото ръце. Скачайте, като последователно разтваряте краката и събирате ръцете над главата, а после събирайте краката и отпускайте отново ръцете до тялото.

Седнете на ръба на леглото. Свийте дясното коляно и го обвийте с ръце. Търколете се назад и се върнете отново в изходно положение. Повторете с лявото коляно.

Излезте на въздух

Разходка

В зависимост от състоянието си направете разходка от около 10 минути. Помолете някой да ви придружи, ако не се чувствате сигурни.

Упражнение

Когато се приберете, седнете на стол. Повдигнете дясното коляно, изпънете крака хоризонтално напред и извийте стъпалото към тялото. Задръжте за 7 секунди, после отпуснете. Свийте отново коляното и поставете крака обратно. Повторете с левия крак.

Вариант

Скръстете ръце под хоризонтално изпънатия крак и при връщането му на земята ги вдигнете над главата и ги съберете.

Упражненията и движението са изключително важни за бързото възстановяване след боледуване

Позитивна нагласа

 

Волята за оздравяване и желанието активно да допринесете за това са важни предпоставки за бързото и цялостно възстановяване. Изследванията са доказали, че позитивната нагласа може съществено да скъси продължителността на болестта. Доброто настроение разтоварва и намалява стреса, а това засилва съпротивителните сили на организма.

Ако трябва да лежите през целия ден, можете да получите схващания. За преодоляването им ще ви помогне дихателното упражнение. Масажът на стъпалата ще стимулира долните лимфни пътища, а с това и имунната система. Когато се чувствате малко по-добре, измиването на цялото тяло с вода и оцет ще раздвижи кръвообращението и ще ви закали.

Упражнение за дишане

Болните на легло трябва бавно да седнат и да подпрат гърба си с няколко възглавници. Отпуснете се удобно назад и скръстете ръце на тила. Оздравяващите могат да изпълняват упражнението в кресло или на дивана.

Представете си, че вятърът разлюлява палмите над вас. Съгласувайте дишането си с това движение: при вдишване извивайте горната част на тялото си заедно с ръцете на едната страна, а при издишванена другата.

Упражнения за масаж на ходилата

Ако имате масажни ролки за краката, интензивно раздвижете стъпалата върху тях за няколко минути. Можете също и да разтриете ходилата с ръце, докато се затоплят.

След това издърпайте кожните гънки между пръстите. Задържайте за кратко. Когато усещането за болка намалее, преминете към следващата гънка.

За стимулиране на кръвообращението

Подготовка

Смесете 1/3 оцет (най-добре винен оцет, не есенция!) и 2/з студена вода (колкото е по-студена водата, толкова по-добре). Натопете една кърпа и после я изстискайте старателно.

Приложение

Най-напред обтрийте (без натиск) дясната ръка и рамото, след това врата, горната част на тялото, лявата ръка, долната част на тялото, левия крак, обратно през корема и десния крак. Движенията трябва винаги да са в посока към сърцето.

Оставете кожата да изсъхне, след това вдишвайте и издишвайте дълбоко пред отворения прозорец. Оцетът отваря порите и активира дишането на кожата.

Мислете позитивно

Който боледува дълго и продължително трябва да е на легло, често изпада в депресия. Не допускайте отрицателни мисли и негативна нагласа! Опитайте се да откривате положителните аспекти във всичко.

Сега най-после имате свободно време за хубава книга или филм.

 

Хранене и течности – ключов фактор за бързо възстановяване след боледуване 

 

Шипки – Осем от тези малки червени плодчета съдържат повече витамин С от 5 портокала, както и укрепващите съпротивителните сили цинк и селен. Можете да сдъвчете няколко шипки заедно с кората за по-бързо оздравяване

Яжте силна храна!

Продължителното мъчително боледуване на легло често убива апетита на пациентите. Заради обездвижването на тялото могат да възникнат и проблеми с храносмилането. Освен това в легнало положение естествено се изразходват по-малко калории. Но във всички случаи е важно оздравяващите да приемат достатъчно хранителни вещества. За предпочитане е леката храна, която снабдява организма с всичко необходимо, но не го натоварва допълнително. Няколко леки хранения са по-полезни, отколкото 3 основни.

По време на лечение се осланяйте на инстинкта си. Често човек има апетит точно към това, от което се нуждае организмът му!

Пилешката супа е изключително полезна за преодоляване на настинка и грип. Тя е и чудесено средство за бързо възстановяване след боледуване

Пилешка супа

1 почистено пиле/кокошка, кореноплодни зеленчуци (напр. моркови, целина, алабаш, червено цвекло, коренчета магданоз, пащърнак, ряпа, репички), 1 коренче магданоз, 1 глава лук, девесил по желание, 2-3 л вода

Измийте кокошката, почистете кореноплодните и магданоза и ги нарежете на едро, разполовете главата лук, без да я белите.

Сложете всички съставки в студена вода и ги варете около 2 часа. Ако е необходимо, отделете мазнината от бульона, докато е горещ или след като се охлади.

Съвет

Времето за приготвяне намалява до 35-45 минути в тенджера под налягане. Дори и да готвите само за себе си, използвайте цяла кокошка. Останалата супа можете да замразите във фризера.

 

Лека храна за възстановяване след боледуване

 

Ако сте принудени да пазите леглото заради грип, трябва да приемате храна, която укрепва организма, но не натоварва храносмилането.

Като източници на белтъчини ястията с яйца са по-подходящи, отколкото печеното или пържолите. Отначало изяждайте по едно рохко сварено яйце, после преминете към омлети и палачинки.

Млечните продукти стимулират храносмилането, което помага на целия организъм. Приемайте млечни коктейли, ястия с извара и плодове. За предпочитане са продукти с минимално съдържание на мазнини; откажете се напълно от сметаната.

Не консумирайте зеленчуци, предизвикващи газове (лук, зеле, бобови култури). Морковите и картофите, приготвени като пюре или нарязани в бульон, са богати на хранителни вещества.

Първоначално пресните плодове трябва да се разбиват на пюре или да се консумират като мус. Избирайте видове, богати на витамин С, като киви, ягоди и цитрусови плодове.

Пилешката супа е най-популярното домашно средство за възстановяване от настинка. Ако добавите към нея и чушки, ще получите допълнителна порция витамини.

Ако ви се яде месо, изберете нетлъсто пилешко, дивечово или телешко.

Рибата е идеална храна за възстановяване. Тя е лесносми- лаема и съдържа важни хранителни съставки.

За болните е особено важно приемането на много течности! Предпочитайте чай, минерална вода и богати на витамини сокове (от портокали, грозде, френско грозде).

Извара с къпини

1 ч. л. неосолен шам-фъстък (изчистен), 1 розов грейпфрут, 1 зелен лимон, 125 г извара, 4 с. л. минерална вода, 75 г кисело мляко, 1 щипка мляна ванилия, 150 г къпини – може и замразени, според сезона.

Нарежете на едро шамфъстъка, запечете го в тиган без мазнина и го оставете да изстине. Обелете грейпфрута и отстранете кожичките с остър нож.

Съберете сока.

Изцедете лимона. Разбъркайте изварата с минералната вода, киселото мляко, ванилията и сока от грейпфрута и лимона.

Измийте къпините и ги отцедете добре. Прибавете плодовете към изварата и поръсете с шамфъстък.

Ротсбиф на скара

350 г добре отлежал крехък ростбиф, 1 с. л. олио, 1 ч. л. горчица, 1 ч. л. лимонов сок, половин малка настъргана глава лук, 1 смачкана скилидка чесън, малко настъргана лимонова кора, прясно смлян пипер, малко коняк, сладка сметана, смес от нарязани подправки, 1 голям картоф, 2 с. л. кисела сметана и 1 с. л. хайвер

Избършете ростбифа с влажна кърпа и отстранете ципата.

Разбъркайте олиото, горчицата, лимоновия сок, лука, чесъна, лимоновата кора и пипера и намажете месото със сместа. Увийте го в алуминиево фолио и го оставете в хладилника да поеме поне за 1 час.

Печете 10-12 минути на висока температура в предварително загретия грил, но без да го набождате! Посолете го, когато придобие хубав загар. След изпичането оставете ростбифа да „почива“ за 10 минути.

Разтворете загорелия пласт от грила с коняк, сложете го в тенджера, овкусете с горчица и сметана. Добавете и достатъчно от смесените подправки.

Измийте картофа, направете 2 разреза на кръст и го увийте в намазаното с олио алуминиево фолио. Запечете го във фурната за около 50 минути при 220 °С. Отворете фолиото, внимателно разширете разреза и го сервирайте напълнен с кисела сметана и хайвер.

 

Не забравяйте билките! Те могат да са добър съюзник в борбата с множество заболявания

 

В категорията „Продукти” на нашия сайт можете да намерите голямо разнообразие от укрепващи средства.

Женшен – Тази китайска билка сти мулира бъбреците и укрепва имунната система. Всъщност женшенът има индивидуално въздействие при всеки човек. При стрес води до отпускане, при изтощение има стимулиращ ефект.

Маточината се смята за универсално лековито средство и помага преди всичко при нарушен сън и липса на апетит.

Жълтият кантарион облекчава леките депресии и въздейства благотворно при стрес.

Гинко съдържа активни вещества, които стимулират кръвоснабдяването на мозъка, но също така оси гуряват и добър сън.

Алое вера има антибактериално действие, а при вътрешно приложение (като сок) стимулира имунната система. Предозирането обаче може да предизвика дори мутация на гените.

 

Да обобщим важното: 

 

ДВИЖЕНИЕ

Първата седмица включва упражнения за профилактика на тромбоза и нарушено кръвообращение и за по-дълбоко дишане.

През втората седмица стъпка по стъпка ще повишите вашата форма с целенасочени упражнения за ставите, мускулите и кръвообращението. Излезте на свеж въздух и се заредете с кислород чрез ежедневни разходки.

РАЗТОВАРВАНЕ

Дългото залежаване разстройва регулаторните процеси в организма.

Ще се освободите от депресията и мускулните схващания, като дишате „с палмите“.

Масажът на стъпалата ще стимулира долните лимфни пътища, а стова и имунната система.

Измиването на цялото тяло ще раздвижи кръвообращението и наред със свежестта и удоволствието ще се погрижи за закаляването.

ХРАНЕНЕ

Възвърнете силите си с:

  • лека храна, която снабдява организма с всички необходими хранителни вещества, но не натоварва допълнително храносмилането,
  • пилешка супа – най-популярното домашно средство, с което отново да се изправите на крака.
БОРИНАЛ – мощна комбинация за предпазване от вируси
БОРИНАЛ – мощна билкова комбинация за повишаване на имунитета и възстановяване след боледуване

възстановяване след боледуване

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *