Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рецепти с лук за здрава кожа, зъби и коса

Може да ви се струва странно, но едно отлично средство за подмладяване на кожата е лукът!

luk1Всички знаят за приложението му при настинки, против хрема и зачервено гърло – ефектът се дължи на бактерицидните му качества. Но съдържащите се растителни протеини, цинк и силиций го правят особено полезен в козметологията, описват от medpulse.ru. Ето една лучена маска за изглаждане на бръчките, особено полезна за жени над 40-те:

* Сварете с люспите 2-3 глави кромид лук. Обелете ги, размачкайте и ги разбъркайте хубаво с лъжица сметана. Наложете получената кашичка като маска и задръжте така 20 минути. Водата, в която е варен лукът, е чудесно антибактериално средство – с нея може да изплаквате лицето си, когато се приберете вечер след работа.

Ако всеки ден накисвате за пет минути ръцете си в лучената отвара, кожата им ще стане мека като коприна и бързо ще зараснат всякакви драскотини и белези от порязване. Изтърквайте ноктите си често с прясно отрязана луковица, потопена в натурален лимонов сок – това заздравява чупливите нокти. Ако се притеснявате от лучената миризма имайте предвид, че миризмата бързо изчезва, щом изплакнете ръцете или лицето си с хладка вода, в която е добавен малко пресен лимонов сок или ябълков оцет.

При болни и кървящи венци и разклатени зъби оздравителен ефект има дъвченето на парченца лук. И тук важи правилото за лимоновия сок: след лучената процедура сдъвчете резенче лимон или изплакнете уста с лимонова вода.

Полезен е лукът и за косата – лучените маски заздравяват косъма и спасяват от пърхот. Ето примерна рецепта за лучена маска за коса: три супени лъжици прясно изцеден сок от лук се втриват в корените на косата 2-3 пъти седмично. След намазване увиваме глава с хавлиена кърпа. Ако косата е много суха, маската се държи един час, а за мазната са необходими три. При суха коса маската е по-ефективна, ако към лучения сок се прибавят две лъжици рициново масло. Маската с лук и рициново масло се държи не повече от 50 минути.

* И още една маска за коса: настъргваме една глава лук и прибавяме по една чаена лъжичка зехтин, суров яйчен жълтък и мед. Разбъркваме и внимателно втриваме в корените и по дължина. Увиваме с хавлиена кърпа и след 50 минути измиваме обилно с шампоан. Подхранва изтощени коси.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *