ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Откажете цигарите с тази програма! Лесно е!

Можете ли да откажете цигарите? Всеки пушач със сигурност многократно си е поставял тази цел. Откажете се от дима и ще живеете по-здравословно.

Как да откажете цигарите

Настоящата програма ще ви покаже как да победите пристрастяването със собствената си воля и значително да подобрите качеството си на живот. Откажете се от дима и ще живеете по-здравословно.

Тук ви предлагаме програма за три седмици, с която ще откажете цигарите.

Всеки знае за вредното въздействие на пушенето и въпреки това е трудно да се откажем от него. При това статистиката е красноречива: 25 до 30% от смъртните случаи вследствие на рак по света са причинени от пушенето. Ракът на белия дроб води убедително, но тютюнопушенето е рисков фактор и за рак на гръкляна, устната кухина, хранопровода и стомаха. В допълнение идва и по-високата податливост към инфекции, проблемите на дихателните пътища и заболяванията на дихателната и сърдечносъдовата система, от които пушачите страдат по-често.

Тютюневият дим има няколко хиляди съставки. Причината за пристрастяването обаче се крие в никотина. Неговото стимулиращо и същевременно успокояващо въздействие върху нервната система внушава на пушача: „Когато пуша, се чувствам добре.“ Независимо дали вече не можете „без“ или се определяте само като „пушач за удоволствие“, който пали цигара от време на време, със силата на волята и правилни съвети за три седмици ще успеете да се справите с цигарите! Ако се откажете от тютюнопушенето, с годините ще понижите рисковете за здравето си до тези за непушачите и ще удължите продължителността на живота си.

Отвикването започва в ума

Волята е основното, което е нужно, за да се спре пушенето. За да се откажете от него в дългосрочен план, трябва да промените най-вече гледната си точка. За трайния успех е от значение на мястото на пушенето да поставите други положителни потребности и да се предпазвате от изкушенията, поне на първо време.

За тези, които не могат да спрат от днес за утре, а искат да се откажат от никотина постепенно, на разположение са няколко помощни средства.

Никотиновите пластири постоянно отдават никотин в организма. Те се предлагат без рецепта в аптеките и са с различни размери в зависимост от това колко пушите. Прилагат се за определен период от време, през което количеството на никотина постоянно се намалява до пълното му отказване.

Спреят за нос, съдържащ никотин, въздейства много бързо, преди всичко при силна нужда от цигара. Според изследванията препаратът има висока ефективност, особено в комбинация с пластири. Дъвката с никотин помага и за увеличаване на паузите между цигарите.

Позитивната нагласа

Подготовка

Променете отношението си към пушенето, като промените вашите навици. Старият модел и посягането към цигарите трябва да бъдат заменени с нови. Обмислете алтернативи, например дълбоко дишане, чаша студена вода, концентриране върху определен предмет.

Упражнение

Използвайте силата на въображението, за да се разделите с пушенето. Всеки ден отделяйте по 15 минути за дадените вдясно изречения, които могат да пренастроят вашето подсъзнание. Този процес не може да бъде управляван волево, затова е важно да се упражнявате редовно. Чрез непрекъснатото и последователно изричане на тези фрази подсъзнанието ви ще се пренасочи така, че да станете равнодушни към пушенето

Важно! Дъвката с никотин не бива да се ползва при сърдечносъдово заболяване. Преди дъвчене не яжте и не пийте нищо.

Важно!

Помислете как ще се възнаградите, когато се откажете от пушенето!

1 – Не искам повече да пуша!

2 – Искам да съм здрав и да се чувствам добре!

3 – Нужно ми е по-високо самочувствие, за да се утвърдя професионално. Семейството ми има нужда от мен.

Зони табу

Ако искате да спрете цигарите, определете си места, на които да не пушите, например в колата, в офиса или вкъщи, в дневната или в кабинета си.

Съзнателно разширявайте тези зони-табу, докато свободните от пушене зони започнат да преобладават и можете да пушите например само на балкона.

Създавайте ситуации, при които пушенето е невъзможно, например по време на спортуване, в театъра или в купе за непушачи във влака.

От време на време съзнателно се включвайте в компанията на пушачи, например в любимия ви ресторант. Устоявайте непоколебимо на изкушенията!

Помощ за белия дроб

Когато става въпрос за спорт, при много пушачи се наблюдава задъхване и недостатъчна издръжливост. Това са причините, поради които много от тях се отказват от спортни занимания. Започнете да се движите активно още днес! Спортуването има за цел не само да подобри отново формата ви и най-вече функцията на белия дроб, но е и естествен емоционален стимулатор.

Често при отвикване от цигарите пушачите са в лошо настроение. Благодарение на

отделянето на така наречените хормони на щастието (ендорфини) по време на спортуване този период протича по-леко. Наред с упражненията за белия дроб би трябвало да практикувате на открито и някакъв спорт за издръжливост – например уокинг или джогинг. Като граница на натоварването не използвайте дължината на отсечката, нито честотата на пулса, а „границата на болката“ в белия дроб.

Упражнение 1- улесняване на отхрачването

Застанете прави, най-добре до отворен прозорец. Гърбът е изправен.

Вдишайте дълбоко през носа и издишайте през устата с леко отворени устни, като изговаряте продължително „аах…“. Докато издишате, потупвайте горната част на торса с длани. Започнете отдолната част на гръдния кош, нагоре към гръдната кост и завършете при ключиците вляво и вдясно.

Потупвайте само по време на издишване с възможно по-бързи движения.

Съвет

Помолете партньора си да ви потупва по гърба по същия начин.

Упражнение 2 – разтягане горната част на тялото с фитнес (гимнастическа) топка

Седнете изправени на гимнастическа топка. Краката са разтворени и стабилно опрени на пода. Упражнението можете да изпълнявате и седнали на стол или изправени.

Извийте дясната ръка над главата и наляво, като наведете горната част на тялото наляво, докато вдишвате. Лявата ръка е опряна на хълбока. Отпуснете. Върнете се в изходното положение и издишайте. Повторете упражнението с лявата ръка надясно. Дишайте равномерно.

Съвет

Не потискайте кашлицата през периода на отвикване от цигарите. Типичните за пушачите слузести секрети трябва да се отделят.

Храната трябва да бъде витаминозна, ако искате откажете цигарите

Пушачите имат различно поведение и различни хранителни навици от непушачите. В повечето случаите не държат на здравословната храна и биха посегнали по-скоро към цигарите, отколкото към плодове или зеленчуци. Поради това в организма им често има недостиг на важни хранителни вещества.

Пушачите трябва да компенсират съществуващите хранителни дефицити и да се опитат да преминат към здравословен и балансиран хранителен режим. Ако постигнете тази цел, не трябва да се опасявате от увеличаване на теглото си след отказване от цигарите.

Рецепта за хрупкави зеленчуци с пикантен сос с цел да откажете цигарите

Продукти за една порция:

по половин червена и зелена чушка

2 моркова

1 краставица

1 домат

1 алабаш

1 стръкче целина

1 малка глава лук

40 г кисела сметана

100 г извара

шарена сол, пипер

1 с. л. нарязан на кръгчета пресен лук

  • Измийте зеленчуците и ги почистете. Обелете морковите и краставицата. Нарежете всичко на ивици, широки около 1 пръст.
  • Обелете главата лук за соса и я нарежете на ситно.
  • Разбъркайте киселата сметана с изварата, добавете към тях ситно нарязания лук. Овкусете обилно със сол и пипер.
  • Накрая добавете и кръгчетата пресен лук и разбъркайте. Консумирайте зеленчуците, потопени в соса.

Занапред

Консумирайте много пресни плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести продукти.

Пийте поне 2 л течности дневно, най-добре минерална вода.

Пушачите имат повишена нужда от витамини, затова е наложително да ги приемат в двойни дози. Магазините за здравословни храни и аптеките предлагат специални продукти за пушачи, обогатени с витамини.

Избягвайте мазнините, намалете количеството на белтъчините.

Избягвайте „приятелите“ на никотина – алкохол, кафе и лютиво (стимулират образуването на стомашна киселина).

При желание за цигара „залъжете“ организма с храна. Сдъвчете пастили с нишадър, парченце плод или стръкче зеленчук.

Билковата смес от 20 г жълт кантарион, червено кучешко грозде, глухарче и коприва ще ви помогне при отвикването. Залейте 2 ч. л. от билките с 250 мл вряла вода и оставете да се запари за 10 минути. Пийте по 2-3 чаши дневно.

Какво става в организма ви?

След последната цигара в организма започват промени. След

20 минути кръвното налягане, пулсът и кръвооросяването се нормализират,

8 часа концентрацията на кислород в кръвта се повишава, съдържанието на въглероден монооксид намалява,

24 часа се понижава рискът от сърдечен инфаркт,

48 часа обонятелните и вкусовите рецептори започват да се възстановяват,

2-12 седмици се стабилизира кръвообращението; функцията на белия дроб се подобрява с 30%,

1-9 месеца кашлицата, задъхването и запушването на носа отзвучават; ресничките на дихателните пътища се възстановяват; отделянето на секрети и прочистването на белия дроб се подобряват; намалява податливостта към инфекции,

1-15 години рискът от инфаркт, рак на белите дробове, устата, бронхите и хранопровода се снижава до този при непушачите.

 

Да обобщим как да откажете цигарите

РАЗТОВАРВАНЕ

Отказването на цигарите започва с промяна в мисленето. Използвайте:

  • самовнушението, което ще ви помогне съзнателно да промените мястото на пушенето в ценностната си система, и
  • умственото отпускане, което ще ви отклони от желанието за следващата цигара и ще ви даде нови перспективи.

ХРАНЕНЕ

Пушачите и непушачите се различават по своите хранителни навици. Насочете вниманието си към:

  • витамините, които да задоволят повишените нужди на организма от хранителни вещества,
  • хранителните навици, за да не ви плаши повече мисълта за увеличаване на килограмите след отказване на цигарите.

ДВИЖЕНИЕ

За подпомагане процеса на отвикване и подобряване функцията на белия дроб допринасят:

  • специални упражнения, които стимулират изкашлянето, като по този начин значително ускоряват изхвърлянето на вредните вещества,
  • гимнастическата топка за разтягане и укрепване на горната част на тялото.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *