Начало / Без категория / Мащерка – най-здравословната подправка


Мащерка – най-здравословната подправка

Научете повече за полезната и здравословна мащерка, и не забравяйте да добавите тази подправка към ястията

Може би защото вирее у нас, ароматната мащерка стои незабележимо сред другите билки, но стане ли въпрос за здраве, трудно може да намерите по-здравословна подправка. Народната медицина препоръчва мащерката като универсален цяр срещу практически всички болежки: грип, бронхит, колит, малокръвие, главоболие, зъбобол, нерви и дори рак.

Мащерка – най-здравословната подправка

Мащерка – най-здравословната подправка

Удивителната лечебна сила на билката се дължи на етеричните масла и флавоноидите – съединения с антиоксидантно действие. Антиоксидантите защитават клетките и органите от свободните радикали и оксидантния стрес, сочен като причина за рак. Цветовете на мащеркaта са източник на микроелемента манган и витамин К, а в нейните листа може има ценни фитохимични съединения.

Редица изследвания доказват лечебната сила на тази билка, особено за предпазване от хронични възпаления. Антиоксидантната защита, в съчетание с противовъзпалителното действие на мащерката, предпазва от сърдечни заболявания.

Билката има антибактериални свойства с доказан ефект срещу много видове бактерии и гъбички, включително Е-коли. Маслото от мащерка помага в борбата срещу щамовете на бактерии, устойчиви на много от съвременните антибиотици, а отварата се използва успешно и срещу бактериите, които причиняват акне.

Лечебните качества на билката обхващат широк спектър от заболявания, но и като подправка, мащерката е незаменима с наситения вкус, който придава на ястията.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*