Как да обясните на детето за астмата?

Току-що сте научили, че хроничната кашлица на вашия седемгодишен син и затрудненото му дишане не се дължат на вирусна инфекция, а на астма. Той трябва да взема лекарства всеки ден, да се научи да използва уреда за измерване на количеството въздух, вдишан и издишан от белите дробове, и да следи за неща, за които повечето деца не се и сещат, като например дали приятелите му имат домашни любимци в дома си. Как ще му обясните всичко това?

Използвайте опростен стил

Опишете функцията на белите дробове и как се изпълват с въздух при вдишване, а след това му разяснете какво се случва при астма и как те са запушени и не работят пълноценно.

Помагайте си с нагледни средства

Съществуват детски книжки, които обясняват как функционира човешкото тяло, а някои са специално предназначени за болни от астма. Лекарят също може да ви покаже брошури или листовки.

astma11Бъдете откровени

Не се преструвайте, че лекарството е „бонбонче“ или че лекува проблема. Вместо това разяснете на детето, че за щастие съществуват медикаменти, които да помогнат на белите му дробове да функционират по-добре, но е важно да ги взема всеки ден. И не омаловажавайте сериозността на състоянието му. Уверете се, че детето ви разбира как да постъпи, ако не може да диша.

Включете детето в процеса

Това, разбира се, зависи и от възрастта му. Например може да попълва всеки ден таблица с данните от уреда за измерване на белодробния капацитет или да си води дневник, в който да описва как се чувства. Ако е прекалено малко и не може да пише, вие отделяйте по няколко минути всеки ден, за да разберете как се чувства и отбелязвайте в дневника след това.

Обяснете на детето си за предупредителните сигнали

От жизненоважно значение за детето ви е да знае как да реагира, ако се почувства „странно“. То трябва да може да разпознае предупредителните знаци за наближаващ астматичен или алергичен пристъп и да съобщи за това на учител, на вас или на друг възрастен човек.

Безопасна ли е имунотерапията за детето ми?

Въпреки че съвместен комитет на трите основни алергологични и имунологични медицински общности в САЩ е установил, че имунотерапията е ефективна при децата и често се понася добре, тя не се препоръчва широко навсякъде. Но това може да се промени, ако наличните данни покажат, че тя е в състояние да предотврати развитието на астма и да ограничи появата на алергии към нови алергени.

Със сигурност е уместно да се използва при изключително тежки случаи на сенна хрема и ако детето проявява силни реакции към животни като котки например, въпреки опитите си да ги избягва. Това е мнението на д-р Крис Кориган, лекар консултант по алергология и респираторна медицина. Но за алергии към отровата на насекоми вероятно имунотерапията ще се смята за подходяща само за малцина, тъй като реакциите са по-умерени и се наблюдава много висок процент на спонтанна ремисия.

ЛУЛА ИНХАЛАТОР ЗА АСТМАТИЦИ
ЛУЛА ИНХАЛАТОР ЗА АСТМАТИЦИ
Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.