ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Билкова помощ при менопаузата

Началото на менопаузата може да се окаже тежък период, но съществуват билки, които помагат на организма да се справи с промените, настъпващи в средата на жизнения цикъл.

Черен кохош

Черен кохош

Cimicifuga racemose

Доказан лек срещу топлите вълни. Повече от 50 години екстрактът от северноамериканската билка черен кохош се използва като лек за облекчаване на симптомите, характерни за менопаузата. Извлекът е преминал редица клинични проучвания, в които е доказал свойствата си да облекчава значително симптоми като топли вълни, нощно изпотяване, безсъние, депресия и тревожност. От всички горепосочени признаци билката е най-ефикасна срещу топлите вълни, които много жени считат за най-неприятния аспект на менопаузата. Според някои изследвания вълните намаляват с над 50% след 4-седмична терапия със стандартизиран екстракт от черен кохош. Приеман под лекарско наблюдение, екстрактът може да повлияе благотворно на жени, които по медицински причини не могат да се подложат на хормонозаместителна терапия (ХЗТ) или предпочитат да се лекуват с алтернативни методи.

Дозировка – Потърсете черен кохош под формата на таблетки със стандартизирано съдържание на тритерпен гликозиди и спазвайте указанията в листовката или предписаната ви рецепта. Може да се наложи да приемате черен кохош в продължение на 3 месеца, преди симптомите да се повлияят.

Жълт кантарион

Hypericum perforatum

Облекчава тревожността и депресията. Черният кохош е изключително ефикасен срещу топли вълни, нощно изпотяване и безсъние, но въздействието му върху тревожността и депресията, които понякога съпътстват менопаузата, не е така силно. Затова лечителите често го предписват в комбинация с жълт кантарион за жени, при които менопаузата е придружена с емоционална нестабилност. В проучване, проведено през 2006 г., е установено, че когато двете билки се приемат заедно, настъпват значителни подобрения както в психологичен, така и във физиологичен аспект. Друго изследване сочи, че жълтият кантарион намалява характерните за менопаузата симптоми, свързани с промяната в настроението.

Дозировка – Потърсете готови продукти със стандартизирано съдържание на хиперицин и хиперфорин, които са основните активни съставки в жълтия кантарион; препоръчителната максимална дневна доза при концентриран екстракт (6:1) е 900 мг, което се равнява на 5,4 г сушена билка. Приема се през устата.

Червена детелина

Trifolium pratense

Богата на билкови фитоестрогени. Червената детелина е интересен пример за билка, чието съвременно приложение е коренно различно от това в миналото. Съцветията й открай време се използват при кожни проблеми като средство за прочистване от токсини, но последни проучвания установяват, че листата съдържат фитоестрогени, подобни на тези в соята, и билката все по-често се прилага при проблеми, свързани с менопаузата. Резултатите от клиничните изследвания обаче не са съвсем ясни. Необходими са допълнителни проучвания, за да се установи как точно действа червената детелина върху хората. Все пак съществуват данни, че билката предпазва жените след менопауза от влошаване на здравето на сърдечно-съдовата система и костите.

Дозировка – Потърсете готови продукти с изофлавони на червена детелина и приемайте дози от 40 до 86 мг дневно или съгласно изписаната рецепта.

Градински чай

Salvia officinalis

Традиционен лек за облекчаване на топли вълни. Градинският чай е популярна кулинарна билка, но и широко използван лек за облекчаване на топли вълни. Растението е богато на танини, определящи адстрингентните му свойства, на които то дължи употребата си като средство за намаляване на прекомерна телесна секреция. Билката е подходяща и за овладяване на симптоми като нощно изпотяване и обилна менструация, характерни за периода на менопаузата. Редица проучвания доказват, че някои съединения в градинския чай имат ефект, подобен на естрогена.

Дозировка – Накиснете 1-4 г сушен градински чай във вряла вода; пийте по 3 чаши дневно.

Лечебна маточина

Melissa officinalis

Подобрява концентрацията и облекчава тревожността. Маточината, която е традиционен лек срещу безпокойство, е идеална за жени, предразположени към изнервеност и стрес по време на и след менопаузата. Успокояващите свойства на билката помагат при проблеми със съня. Маточината благоприятства усещането за спокойствие и е подходяща за повдигане на настроението в моменти на потиснатост. Използва се за подобряване на умствените функции, а според едно предварително проучване действа благотворно и върху паметта и концентрацията.

Дозировка – Накиснете във вряла вода 1-2 чаени лъжички пресни надземни части от растението; пийте по 1- 2 чаши 3 пъти дневно, като последната доза се приема 30-60 минути преди лягане.

Соеви продукти за менопаузата

Соевите храни и особено продуктите, приготвени от ферментирала соя, са главен източник на фитоестрогени – растителни съединения, които в организма имат действие, подобно на това на естрогена.

Соевите фитоестрогени намаляват симптомите, характерни за менопаузата, и действат профилактично срещу някои от свързаните с нея здравословни проблеми.

Продукти като соя, соево брашно, мисо, тофу и темпе допълват малките количества фитоестрогени, които се набавят от други хранителни източници.

На пазара вече се предлага изобилие от хранителни добавки, съдържащи фитоестрогени (или изофлавони) и повечето (но не всички) проучвания сочат, чете облекчават симптоми като топли вълни и нощно изпотяване.

Консумирането на соеви фитоестрогени в количества, по-високи от обичайните, може да доведе до проблеми при жени, приемащи определени медикаменти, затова винаги се консултирайте с лекар, преди да използвате добавки, съдържащи соя.

ВНИМАНИЕ!

Освен когато е по лекарско предписание, употребата на тези билки не се препоръчва за хора, чиято анамнеза включва туморна хормонална терапия, ендометриоза или фибромиома.

Не е препоръчителна употребата на черен кохош от хора, вземащи лекарства по предписание.

Освен когато е под лекарско наблюдение, употребата на черен кохош не се препоръчва за хора, чиято анамнеза включва заболявания на черния дроб, защото според някои учени билката може да причини сериозни увреждания на този орган. Тези случаи са изключително редки, но със сериозни последствия. Ако забележите вторични странични ефекти като леко, непостоянно стомашно неразположение или кожни проблеми, преустановете употребата на билката и потърсете медицинска помощ.

Черният кохош не бива да се бърка със синия кохош (Caulophyllum thalictroides), който се приема единствено и само под лекарско наблюдение.

Черният кохош може да предизвика странични ефекти като главоболие и слаб стомашно-чревен дискомфорт. Ако забележите такива симптоми, преустановете употребата на билката и потърсете медицинска помощ.

Не вземайте изофлавони от червена детелина, ако приемате варфарин или антикоагуланти, освен ако не сте под лекарско наблюдение.

Поради адстрингентните си свойства градинският чай понякога причинява сухота и дразнение в устната кухина.

Ако забележите такива симптоми, намалете количеството билка за сметка на използваната вода и се постарайте да пиете повече течности през деня.

Градинският чай може да възпрепятства усвояването на минерали като калций и желязо, затова дозите трябва да се приемат с 2 часа разлика.

Маточината взаимодейства с някои медикаменти; консултирайте се с лекар, преди да започнете употребата й.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *