ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Билки за памет и концентрация

Усещате ли, че губите памет и концентрация – ако непрекъснато забравяте имената на хората или къде сте оставили ключовете и очилата си – значи е време да опитате някой от билковите коктейли за стимулиране на паметта.

Бакопа (Васора monnieri)

 

Гинко

Ginkgo biloba

Забавя развитието на деменцията. Гинкото е най-известният стимулант за паметта. Смята се, че въздейства по различни начини, в т. ч. подобрява кръвоснабдяването на мозъка и предпазва кръвоносните съдове от увреждане. Спомага за забавяне развитието на болестта на Алцхаймер, както и на други форми на деменция. Гинко може да се приема и при по-второстепенни проблеми с паметта или като стимулираща напитка в периоди на интензивно учене. За съжаление липсват достатъчно доказателства за това дали има същия благотворен ефект и върху здрави хора.

Дозировка – Потърсете в аптеките добавки, съдържащи гинко със стандартизирано съдържание на по-важните съставки – гинкофлавон-гликозиди, гинколиди и билобалиди; препоръчителната дневна доза при концентриран екстракт (50:1) е 120 мг. За да се получи максимален ефект, са необходими 1-2 месеца, което означава, че билката трябва да се приема 6-12 седмици, преди да се установи дали е предписана правилно.

Бакопа

Васора monnieri

Помощ при учене. Бакопата подобрява начина, по който мозъкът обработва информацията, затова е идеален билков тоник за студенти. Тя спомага и за облекчаване на тревожността, което я прави още по-подходяща за приемане по време на изпити – но са необходими до 3 месеца на билката, за да подейства, затова не губете време!

Дозировка – Накиснете 1-2 г сушена билка във вряла вода; пийте по 3 чаши дневно. Ако ползвате готови продукти, следвайте инструкциите, посочени в листовката, като дневната доза не бива да надвишава 6 г.

Лечебен розмарин

Rosmarinus officinalis

Традиционен тоник за паметта. Още от древни времена розмаринът се слави като стимулант за паметта, като също се твърди, че повишава бодростта, намалява тревожността и благоприятства спокойствието на духа.

Дозировка – Добавете няколко капки етерично масло от розмарин в аромалампа и я поставете в стаята, в която учите или работите.

ВНИМАНИЕ!

Ако проблемите с паметта се влошават или стават по-сериозни, консултирайте се незабавно с лекар.

Приемът на гинко или бакопа не се препоръчва при пациенти, страдащи от Алцхаймер или друга форма на деменция, освен след консултация с лекуващия лекар.

Смята се, че гинкото взаимодейства с много фармацевтични препарати (включително антипсихотични медикаменти, антиконвулсанти, антикоагуланти и антихолинергични средства), затова се консултирайте с лекар, преди да ползвате билката. Приемът на гинко трябва да спре поне 2 седмици преди предстояща операция.

Използвайте само готови продукти на основата на гинко, произведени от надеждни фирми. Не консумирайте необработени листа от растението, защото това може да доведе до неприятни последици. Да не се приемат големи количества семена гинко от възрастни и деца!

Понякога гинкото е причина за появата на леки неблагоприятни ефекти като замайване, стомашно-чревни смущения, главоболие и алергични кожни реакции. Документирани са случаи и на по-сериозни въздействия като проблеми с кръвосъсирването и пристъпи. Ако се появят такива симптоми, прекратете приема на билката и незабавно потърсете медицинска помощ.

Много рядко бакопата причинява стомашно-чревни дразнения (например рефлукс). Не бива да се приема с антихолинергични лекарства.

Не се препоръчва прием на гинко в случай на проблеми с кръвосъсирването.

Не се препоръчва прием на бакопа в случаите на цьолиакия, синдром на малабсорбция, запушване на жлъчните канали или рефлукс, освен когато е по лекарско предписание.

В аюрведическите текстове името „брахми“ се използва както за назоваване на бакопа (Васора monnieri), така и за азиатската центела (готу кола, Centella asiatica) – но двете не бива да се бъркат.

Гинкото, бакопата и етеричното масло от розмарин не се препоръчват по време на бременност и кърмене, освен ако не са предписани от лекар.

LecoVita Мементо спомага за оптималната дейност на мозъка. LecoVita Мементо повишава вниманието, концентрацията, подобрява паметта, работоспособността и енергията. 

„Мементо веган капсули ми помагат за по-добра памет и концентрация. Вече не съм много млада и паметта ми често изневерява… Откакто пия Мементо обаче, нямам такъв проблем!“ – Станка

LecoVita Мементо Капсули
LecoVita МЕМЕНТО веган капсули 250mg х 30 /Цитиколин 250mg/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *