ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Липа – защо я наричат „дървото на живота“?

Wasp. Tiliaceae (сем. Липови)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Цветовете

Отглеждане

Липата се отглежда заради бледозелените прицветници и ароматните жълти цветове, които привличат пчелите. От кошери, разположени край цъфтящи дървета, се добива ценен липов мед. Дребнолистната липа (Т. cordata) е най-популярният вид. Тя не трябва да се бърка със зеления лимон (Citrus aurantiifolia). Когато я засаждате за красота, избягвайте местата с пейки или автомобили наоколо, защото през лятото листата отделят леплива субстанция.

Сортове и видове

Дребнолистната липа (Т. cordata) е малко до средно голямо широколистно дърво (10-25 м) с лъскави, тъмнозелени сърцевидни листа. Отглежда се сортът „Greenspire“ с малка конична форма. Други видове, използвани като билки, са европейската (Т. х еurораеа) и едролистната липа (Т. pla typhyllos). И двете са доста по-едри и стигат на височина до 30 м.

Местоположение – Липата предпочита влажна, неутрална до леко алкална почва и място на открито и на слънце.

Размножаване – Най-лесният начин е чрез леторасли, отделени през зимата, които се засаждат в саксии, поотделно. Пресните зрели семена се нуждаят от стратифициране от 3 до 5 месеца, преди да ги засеете през пролетта.

Грижи – бикновено липите образуват издънки, което разваля външния вид и формата им. Когато дървото е в покой, трябва да ги премахвате.

Болести и вредители – Клоните привличат щитоносни насекоми, а листата – листни въшки и акари Eriophyidae, както и медна гъба (Armillaria mellea).

За да предотвратите подобни проблеми, осигурете оптимални условия.

Събиране и съхранение – Събирайте съцветията веднага щом пъпките се отворят. Не ги берете, когато венчелист- четата окапят, защото развиващите се плодове са с наркотично действие. Разстелете набраното и го изсушете, преди да го приберете.

Употреба в медицината

Tilia spp. Използвани части: цветовете (с прицветниците). Липовият цвят е популярен за билков чай, подходящ при неспокоен сън, особено при децата. Растението има седативен и успокояващ ефект върху нервите и мускулите и намалява безпокойство, напрежение и тревожност. Цветовете на липата помагат при проблеми с кръвообращението. Те отпускат стените на кръвоносните съдове, затова се използват при високо кръвно налягане и при лечението и профилактиката на атеросклероза (втвърдяване на артериалните стени).

Билката помага при висока температура вследствие на настинка, грип и други респираторни инфекции.

Растението не се препоръчва при бременност или кърмене, освен ако не е назначено от лекар или специалист билкар.

Любопитно:

Липите са широко разпространени декоративни растения в Европа и цветовете им се берат и сушат, за да се използват за чай, който е особено популярен във Франция. Центърът на производството му е Бюи ле Барони – средновековен град, където винаги през юли се провежда годишният фестивал на цъфтенето на липите.

Липата е позната като „дървото на живота“ заради многобройните си приложения в медицината, а през Средновековието се е свързвала с Дева Мария и била засаждана заради ароматните си и полезни цветове.

масло със 110 билки
МАСЛО СЪС 110 БИЛКИ – най-добрите билки от света!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *