ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Върбинка

Verbena officinalis Verbenaceae (сем. Върбинкови)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Надземните части

Отглеждане

Върбинката произхожда от Европа, Азия и Африка и е натурализирана в Северна Америка. Тя е тънко, изправено многогодишно растение, стигащо до 1,2 м на височина; среща се по каменисти, голи места, например покрай пътищата. Листата й са едро и неравномерно назъбени, а тънките и разклонени класовидни съцветия носят бледолилави цветове. Струва си да я отглеждате като дивоцъфтящо цвете, но имайте предвид, че се саморазсажда и след като веднъж се установи, е трудно да я премахнете. Същото важи и за северноамериканската синя върбинка (V. hastata).

Местоположение – Растението се нуждае от слънце и от добре дренирана, неутрална до алкална почва.

Размножаване – Засявайте семената през пролетта. Те покълват по различно време и процесът може да отнеме 4 седмици.

Грижи – Редовно премахвайте самосевките, преди да са успели да развият стабилна коренова система.

Болести и вредители – По стъблата се образуват подобни на възли израстъци вследствие на нападение от насекоми.

Събиране и съхранение – Събирайте растенията непосредствено преди да се отворят цветовете и ги сушете. Съхранявайте ги в херметически затварящи се кутии.

Употреба в медицината

Verbena officinalis. Използвани части: надземните. Лечебната върбинка действа успокояващо и възстановяващо върху нервната система и подобрява настроението. Облекчава нервното напрежение и депресията и действа като съпътстващ лек при тревожност и стрес. Особено ефикасна е за хора, които са потиснати и уморени и се възстановяват от грип и други заболявания, протичащи с треска. Релаксиращото действие на растението помага при мускулно напрежение и облекчава чревни спазми и менструални болки.

Лечебната върбинка се препоръчва от народната медицина при повишена температура. Освен това е полезна за черния дроб и лекува редица състояния, свързани с този орган.

За безопасната и правилна употреба на билката се консултирайте с лекар или със специалист билкар. Не се препоръчва при бременност или кърмене, освен ако не е назначена от медицинско лице.

Любопитно:

Въпреки непретенциозния си вид и липсата на аромат, върбинката се е смятала за най-магическата билка в античните култури на келтите, германите и римляните. Използвала се е за пречистване на свещени места, за магии и отвари за обожествяване, безсмъртие, богата реколта, просперитет и любов, както и за защита от зли сили и светкавици.

Името на върбинката идва от келтското „ferfaen“ – от ,,fer със значение „прогонвам“ и от „faen“, означаващо „камък“, защото билката се използвала за лечението на камъни в бъбреците. Но тя има много религиозни, културни и магически приложения. Получила е народни названия като „билка на кръста“, „света билка“ и „дяволска отрова“, защото имала репутацията, че е излекувала раните Христови на кръста. Употребявала се е при церемонии на жертвоприношения и пречистване от древните римляни и друидите. С помощта на отвара от счукана синя върбинка (Verbena hastata) ирокезите от Северна Америка се отървавали от неприятни хора.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *