ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

МЕЗОПРАЛ / MESOPRAL

Съдържа езомепразол, захароза, царевично нишесте, хипромелоза, диметикон емулсия, метил-р-хидроксибензоат, сорбинова киселина, натриев бензоат, полиетилен гликол сорбитан монолаурат, октилфенокси-полиетокси-етанол и пропилен гликол, свързващи компоненти, оцветители

Mesopral_20mgПредназначение

МЕЗОПРАЛ капсули е лекарствен продукт, с чиято помощ се намалява киселинният състав на стомашните сокове. Препоръчва се при гастро-езофагеален рефлукс, както и при стомашни язви, причинени от бактериална инфекция или при прием на нестероидни противовъзпалителни средства. Един от случаите на приложение е при синдрома на Zoilinger-Ellison, при който панкреасът е уголемен и това повишава киселинността на стомашните сокове.

Как се приема

Капсулите МЕЗОПРАЛ могат да се приемат независимо от храненията. Преглъщат се с вода, без дъвчене или стриване на съдържанието. Продуктът е дозиран в капсулите във вид на малки гранули; важно е те да не се смачкат при приема, тъй като обвивката им ги прави устойчиви на стомашните киселини. Ако поглъщането на капсулите затруднява пациента, те могат да се разтворят и гранулите да се сипят в чаша с вода. Веднага след това сместа се изпива.

Терапевтичната доза МЕЗОПРАЛ във всеки случай се определя от лекаря. Продължителността на приема зависи от характера на здравословния проблем, както и от състоянието на черния дроб.

При деца над 12 години и възрастни с гастро-езофагеален рефлукс лечебната доза е 40 мг дневно в продължение на четири седмици, ако киселините са причинили увреждане на хранопровода. След това се препоръчва поддържаща терапия от 20 мг на ден. При съхранен хранопровод цялото лечение се провежда с по-ниската доза от 20 мг дневно.

При стомашна язва, причинена от бактериална инфекция, се препоръчва двукратен дневен прием от по 20 мг в продължение на една седмица, съчетано с антибиотик по препоръка на лекуващия.

При язва, която е резултат от прием на нестероидни противовъзпалителни, се прилагат 20 мг дневно в продължение на 4 до 8 седмици. Допустим е и профилактичният прием на МЕЗОПРАЛ при продължително лечение с нестероидни противовъзпалителни; дозата е 20 мг дневно.

Синдромът Zollinger-Ellison се повлиява от по-високи дози; лечението започва от два приема от по 40 мг дневно и може да достигне до два по 80 мг. Продължителността на приема, както и възможни корекции на дозите, се правят само от лекуващия.

Всички случаи, при които е възможно лечението с МЕЗОПРАЛ, се коментират от лекар. Не прилагайте самолечение!

Възможни нежелани ефекти

Лечението с МЕЗОПРАЛ може да причини алергични реакции, при които се наблюдава сърбеж и обриви по кожата, поява на мехури, включително по лицето и устните, белене на кожата и разраняване. Понякога реакцията засяга дихателната система – затруднено дишане с хрипове, оток на лицето и носоглътката, затруднено преглъщане и говор. В такива случаи лечението се прекратява и незабавно се търси лекарска помощ.

Сигнализирано е за стомашно-чревни проблеми, свързани с този лекарствен продукт: дискомфорт и болки в стомаха, гадене и повръщане, образуване на газове, констипация или диария. При някои пациенти се наблюдава промяна на цвета на кожата и урината; пожълтяването, потъмняването са знаци за отклонения във функциите на черния дроб.

Макар и рядко, налице са и симптоми като чупливост на големите кости на крайниците, главоболие и сънливост, объркване и загуба на ориентация, сухота в устата, промени в кръвната картина и ниски нива на натрий в кръвта. При отделни пациенти се получават гъбични възпаления, зрителни проблеми, ставни и мускулни болки, халюцинации, депресии или агресивни състояния, тежки отклонения във функциите на черния дроб и бъбреците.

Продължителното, над 3 месеца лечение с този продукт може да понижи магнезиевите нива в организма, поради което пациентът да чувства слабост, отпадналост, често да получава крампи. Съобщавано е също за имунен дефицит, който се е развил вследствие прилагането на МЕЗОПРАЛ.

Кога НЕ БИВА да се приема

Този продукт не е подходящ за пациенти с алергия към някоя от съставките.

Да не се препоръчва в случаи с тежки отклонения във функциите на черния дроб и бъбреците.

Медикаментът не е предназначен за лечение на деца под 12-годишна възраст.

Не вземайте МЕЗОПРАЛ, ако сте бременна или кърмите.

Продуктът не е подходящ за пациенти, склонни към вътрешни кръвоизливи, преживели наскоро стомашен кръвоизлив, със силно редуцирано тегло поради друго заболяване.

Взаимодействие с други медикаменти

МЕЗОПРАЛ си взаимодейства с част от лекарствата за ХИВ-позитивни, поради което в такива случаи следва внимателно да се прецени лечебната схема. Повишено внимание е необходимо при необходимост от съвместяване с медикаменти против гъбични инфекции, антидепресанти, мускулни релаксанти и противоепилептични лекарства, за разреждане на кръвта, от терапия при сърдечни заболявания, за лечение на стомашно разстройство и туберкулоза.

Да не се съчетава с продукти на билкова основа, съдържащи жълт кантарион.

_________

Усреднена цена в аптеките – 13.50 лв за опаковка от 28 капсули х 20 мг, или 16 лв за 28 капсули х 40 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *