ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Яжте ориз за сладък сън!

Според японски учени ако вечеряте ориз, здравият сън ви е сигурен. Макарони и спагети забравете – ще ви мъчи безсъние. Белият хляб и пицата пък нямат отношение към това как ще спите.

risХраните с висок гликемичен индекс като белия ориз действително са условие за добър сън. Такива продукти освобождват бързо захарите в кръвта. Храните с висок гликемичен индекс могат да влияят върху съня и чрез триптофана – аминокиселина, която действа успокояващо и е свързана с хормона на съня мелатонин. В мозъка триптофанът се превръща в серотонин, а след това в мелатонин, разясняват от meddaily.ru.

Ефектите на оризовата вечеря са били изследвани с помощта на доброволци – 1164 мъже и 684 жени. Отчитано е качеството на съня, времето, необходимо за заспиване след гасенето на осветлението, продължителността на съня, колко време доброволецът е почивал, колко често се е будил, пил ли е хапчета и как се е чувствал на следващия ден.
Потвърдена е теорията, че хората, които често консумират ориз – особено вечер, имат добри показатели на съня. По правило те спят дълго и здраво. Любителите на всякакви макарони и юфка се събуждали често, пиели сънотворни и на следващия ден се чувствали зле. Макаронените изделия, както и хлябът, са с нисък гликемичен индекс и описаните въздействия върху хормона на съня са невъзможни: това е вероятното обяснение на връзката между ориза на вечеря и сладкия сън.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *