ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ползата от пробиотиците е преувеличена ?!

Британски учени твърдят, че всички приказки за голямата полза на пробиотиците са преувеличени. Полезните бактерии, които продуктите с пробиотици съдържат, на практика не достигат до тънките черва.

comida-probioticaУчени от Университетския колеж в Лондон са проверили осем популярни напитки с пробиотици, като са ги подложили на по три теста. Идеята е била да се установи какво точно е ползата от тях, описват от medikforum.ru с позоваване на британски медии. Оказва се, че само една от напитките успешно преминава през контролните изследвания, т.е. консумацията й носи огласяваните ползи за човешкото здраве. При изследванията е бил използван стомашен сок от прасе, който по състав е сходен с човешкия.

Повечето продукти с пробиотици не издържали изпита, тъй като вградените в тях полезни бактерии не успявали да достигнат до чревния тракт, преминавайки през действието на стомашния сок. “Коз” на производителите, рекламиращи продукти с пробиотици, винаги е била тезата за полезното присъствие на бактерии от определени групи в тези храни. Преминавайки през стомаха, те образуват колонии в червата и съдействат както за правилното усвояване на хранителните компоненти, така и за бързото изхвърляне на токсините. Сега обаче се оказва, че въпросните бактерии, попадайки в стомаха, не продължават пътя си към червата.

Изследването, което в пълнота ще бъде публикувано скоро в специализираното списание Beneficial Microbes, се включва в световния голям спор за пробиотиците. Пазарът на пробиотици глобално вече е в рамките на 30 милиарда долара и продължава да се развива. Скептиците обаче смятат, че ползата от тях не бива да се преувеличава; не бива на тези наистина полезни компоненти в храненето да се приписват качества, каквито те на практика нямат. Рекламата стига до абсурди от рода на този – че храните с пробиотици предпазват от настинки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *