Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

2 техники за психотерапия в офиса

Шум, задух, липса на усамотеност и възможност за концентрация, прекалено много хора, прекалено много претенции

офис психика Да се работи в голям офис, е предизвикателство, което може да се превърне в неизчерпаем извор на стрес. Как да се справим?

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЙОГА НА МИСЛЕНЕТО

Френският учител по хатха йога Сирил Регур съветва, когато се изправим пред какъвто и да било стрес в живота, винаги да се обръщаме към йога. За него това е безкраен източник на мъдрост и енергия, който може да ни помогне както при малки, така и при по-големи проблеми.

В конкретния случай той препоръчва не да изпълнявате асани върху бюрото и да си спечелите титлата на странна птица, а да използвате йога практики за промяна на нагласата на мислене. Това може да стане с медитация, визуализация или най-простото-с последователно и регулярно самоубеждаване. Регур подчертава, че промяната на начина на мислене не става лесно, нужни са всекидневни усилия в тази посока. Той ни съветва да се съсредоточим върху позитивите от работата в голям офис – не ни се налага да тичаме непрекъснато до съседната стая или до горния етаж, за да питаме нещо друг колега, няма нужда непрекъснато да звъним по телефона на колежката от друг отдел, всичко се върши много по-бързо в голям офис, защото информацията стига светкавично до всички и при наличие на проблем много по-адекватно и по-бързо се реагира. Учителят по йога ни съветва да намерим сами за себе си поне десет такива позитиви и да си ги припомняме всекидневно.

ЗАЛОЖЕТЕ НА ДОБРИЯ ТОН

В големите офиси често проблемът са всякакви – малки дрязги от типа да се отвори ли прозорецът или не, дали не е прекалено горещо, дали да се яде на бюрото, или да не се дразнят колегите и т.н. Малките дрязги обаче може да се превърнат в големи конфликти и проблеми в работния процес. Американският психолог д-р Маршал Розенберг е създал метод на ненасилствената комуникация, който ни учи, вместо да обвиняваме и да нападаме, да обясняваме спокойно емоциите и доводите си. Вместо да креснем на някого да затвори прозореца, би било много по-ефективно, ако спокойно обясним, че сме настинали и ни е студено. Д-р Розенберг твърди, че това на пръв поглед елементарно правило всъщност има много по-мощни ефекти от затварянето на един прозорец.

Ако го използваме правилно и се научим да обясняваме себе си, това може да ни помогне не просто за работата в големия офис, но и за личните ни отношения. Според психолога много често хората се притесняват да обясняват чувствата си, защото се страхуват да се покажат като слаби, лесно раними или чувствителни пред останалите. Особено в работната среда, където всеки иска да се изтъкне като непреклонен, стабилен и напредващ. Истината обаче е, че при явното изразяване на лидерство често се стига до конфликти и налагане на власт, а това неизменно променя атмосферата в офиса.

Затова рискувайте да бъдете уязвими и изразявайте емоциите си с думи спокойно и ясно. Но не забравяйте, че и другите около бас имат емоции, научете се да ги изслушвате! Д-р Розенберг подчертава, че изразяването на разбирателство и съпричастност към колегите всъщност е много по-ефективно дори от съобразяването с всичките им желания, но с изразено недоволство, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *