ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои са причините за болки в кръста?

Болките в кръста типично се появяват след 30-те, но днес все по-често се оплакват и млади хора

Причина за болки в кръста в общия случай е обездвижването, като следствие от модерния начин на живот. Страданието обикновено се локализира в областта на лумбалните прешлени. Усещането за пронизваща или постоянна болка може да се появи след физическо усилие или без особена видима причина, но никога не трябва да бъде пренебрегвано. Обезболяващите медикаменти не премахват причината и когато болките в кръста не отминат след 2-3 дни пълна почивка, необходимо е да потърсим помощ от специалист, преди да е станало късно.

Кои са причините за болки в кръста
Кои са причините за болки в кръста

Ето обичайните причини за болки в кръста:

Травми

Едно падане, удар или неявна контузия на кръста наред с болката може да влоши контрола на уринирането, дефекацията, появява се слабост и липса на усещане в крайниците. При такива симптоми веднага трябва да се потърси мнението на лекар.

Моментно физическо усилие

Обикновено при спортни занимания или домакински дейности, свързани с вдигане на тежести, се появяват болки в кръста. Ако болезнеността не е висока, а равномерна, това е вследствие претоварване на мускулите и всичко отминава след почивка. Острата болка, която може да пронизва единия единия крак по дължина, вероятно сигнализира за ишиас, доста разпространен вече и преди 30-тата година. Вследствие на остеохондроза шиповете могат да засегнат седалищния нерв. Възможно е да се получи и поясна дискова херния, при която болката е много по-интензивна и остра.

Професионални рискове

Не само хората на тежкия физически труд са изложени на риска от болежки в кръста. Дейности, свързани в вдигането на тежки предмети, износват дисковете между прешлените на гръбнака. Натоварване в лумбалната област има и при професии, свързани с работа изключително в седнало положение, като зъболекари, шофьори, козметици и др.

Неправилен стоеж

Правилният стоеж се формира в детството, а опорно-двигателният апарат трябва да действа без проблеми през целия ни живот. Болките може да говорят, че трябва да коригираме стойката си или че използваме неергономични мебели – например стол с неподходяща облегалка или

Рутинни дейности, като носене на чанта или раница

Въпросът е особено сериозен и не само за учениците. Начинът на носене на ежедневния ръчен багаж – раница, чанта с лаптоп или друго, е една от пренебрегваните причини за болките в кръста, които обикновено се появяват неусетно след доста време.

Рязка смяна в стила на живот

Да разпуснеш с любимото хоби след напрегната седмица на бюро е прекрасно, но първото замятане с въдицата или един удар с ракетата на корта може да ви скове от болки в кръста. Подобна смяна в стила на живот трябва да се предшества от загряване. Като профилактика се препоръчва ежедневното движение.

Болестни състояния

Болест на Бехтерев, остеохондроза, спинална стеноза и други са съпътствани от продължителни болки в кръста. Консултацията със специалист може да потвърди или отхвърли съмненията за сериозно страдание, когато неразположението не преминава с дни. Не трябва да се забравя, че наднорменото тегло вече е признато за заболяване и то също е причина за болки в кръста.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *