ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Откриха ключа към щастието – в гените?

Гените правят хората предразположени към щастие, твърдят специалистите

В доклада на ООН за 2013 г. Дания бе обявена страната с най-щастливи хора, но учените откриха странна закономерност между гените на датчаните и другите щастливи народи по света.

Хората са генетично предразположени към щастие
Хората са генетично предразположени към щастие

Съвместно проучване на Университета в Уоруик и британския Център за изследване на конкуренцията в глобалната икономика, намери потвърждение на хипотезата, че определени държави и нации могат да имат генетични предимства, що се отнася до благополучие и щастие. Екипът на проф. Андрю Осуалд анализира данните на 131 страни, предоставени от авторитетните Gallup, World Value Survey и European Quality of Life. Оказва се, че в редица страни само поради генетичните си особености, хората се чувстват щастливи, пише Medical News Today. Резултатите се потвърждават и след елиминиране на факторите БВП, географско разположение, религия, държавност и култура.

Колкото по-повече хората в отделните страни имат генетични различия с датчаните, толкова по-ниско е „нивото на щастие“. Учените намират потвърждение на своята теза в съвсем необяснимото за социолозите щастие на някои не толкова богати американци с датски предци.

В изследването се разглежда връзката на психологичното усещане за благополучие и мутациите в ген, отговорен за възприемането на серотонина. Серотонинът е специален невротрансмитер, оказващ влияние върху настроението. Генът 5-HTTLPR съществува в две версии – дълга и къса, които притежават различно въздействие върху клиничната картина при  депресия.

Късата версия на този ген повишава риска от невротични състояния и намалява на нивото на удовлетвореност от живота. Изследователите използват базата данни на Световната организация и откриват, че именно в Дания и Холандия най-малко хора притежават кратката версия на гена.

Според експерти, на гените и генетичните маркери в бъдеще ще може да се разчита за по-точна оценка на благополучието и щастието на човечеството.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *