ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се предпазим от опасностите в басейна?

Ако ще влизате във вода това лято, внимавайте за най-важното – нейната температура

басейн Плуването отнема доста енергия и ако температурата на водата е извън определени граници, ще имате сериозни проблеми. Дори да не е прекалено студена или прекалено топла, престоят във вода с неподходяща температура е опасен за живота. Подходящата температура на водата зависи от възрастта, от телесното тегло и от намеренията ви – дали ще се плацикате, или ще плувате бързо. За безопасен се смята диапазонът 25-28 градуса. За стари хора и деца обаче той е 28-30 градуса. А за бременни – 25,5-29 градуса. Разбира се, тези граници са само за здрави хора. Болните трябва да питат лекаря си дали изобщо да влизат във водата.

Шок от студа

Студената вода вкочанява тялото 25 пъти по-бързо от студения въздух. Като добавим към това и физическото изтощение от плуването, тялото губи топлина с голяма скорост. При скок или падане във вода под 10 градуса тялото реагира с конвулсивно ахване и ако сте под повърхността, ще влезе вода в белите дробове и започва давене. Стигне ли се до шок от студа, човек получава инфаркт или изпада в безсъзнание и след това се удавя.

Хипотермия

Сигурно сте наясно какво е преохлаждането. То настъпва по-бавно от шока от студа, но е също толкова опасно. Колкото повече спада телесната температура, толкова повече се забавят телесните функции. Щом тя спадне до 34 градуса, ще спрат да ви слушат ръцете и краката, а мозъкът ще спре да работи. При температура на тялото 27 градуса ще изпаднете в безсъзнание и ще потънете.

Хипертермия

На обратния полюс е прегряването в прекалено топла вода. Дълъг престой в нея пречи на тялото да се охлажда и то реагира с главоболие, после с гадене и повръщане, с обезводняване и накрая със сърдечен удар. Ако ще плувате интензивно, нужна ви е вода с температура под 28 градуса.

Никой не си носи термометър, когато е решил да се къпе. И все пак спазването на някои прости правила правят къпането безопасно.

1. Проверете водата, като потопите ръка до лакътя или крак до коляното и ги задържите минута-две.
2. Не се гмуркайте, потопете тялото бавно.
3. Ако ви се догади, излезте от водата и изпийте чаша вода.
4. Дори и през лятото сладководните басейни – язовири, езера, реки, канали, са студени. Ако сте в лодка и не планирате влизане във водата, може изневиделица да се озовете в нея. Затова си носете топли дрехи, те ще намалят шока от студа или хипотермията.
5. Запомнете: Летният зной е само извън водата, но не и в нея.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *