ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Учени създадоха биологичен пейсмейкър чрез човешки гени

Сърцето може да задейства собствен биологичен пейсмейкър, ако му се помогне с подходящите гени, твърдят учени

Използвайки човешките гени, учени накараха клетките на сърцето да заработят като пейсмейкър и изглежда това ще направи излишни електронните технологии в бъдеще. В здравото сърце има клетки, специализирани да контролират електрическите сигнали за всеки негов удар, но при аритмия или при сърдечен блок, тези сигнали прекъсват и сърцето може да спре.

Сърцето може да задейства собствен биологичен пейсмейкър
Сърцето може да задейства собствен биологичен пейсмейкър

За пациентите от всички възрасти с нарушения на сърдечния ритъм, имплантирането на кардиостимулатор – пейсмейкър, е единствена алтернатива за пълноценен живот. Устройството постоянно се усъвършенства и вече не само „буди“ болното сърце, когато то „забравя“ да бие, а може и да синхронизира работата му при физическо натоварване. Електрониката е супер надеждна, но батериите имат определен срок за подмяна, а тези операции крият рискове.

Обаче дори и в поразеното сърце има хиляди други клетки, на които може да се възложи задачата да контролират работата му, подобно на пейсмейкър. Учените от кардиологичния институт в Лос Анджелис под ръководството на Едуадо Марбан развиват идеята от 1о години, използвайки генна терапия. Те се насочват към гена TBX18, които се включва само по време на ембрионалното развитие, за да се формират клетките на естествения пейсмейкър, ръководещ сърдечния ритъм. Този ген се имплантира в сърцата на възрастни животни. След 48 часа, екипът на Марбан установява, че клетките, които са получили „генна инжекция“ започват да изпращат електрически сигнали към останалата част от сърцето.

Изследователите смятат, че последствията от такава „ваксинация“ могат да станат постоянни. Манипулацията е малоинванзивна, извършва се през катетър и няма да крие риск за пациента. Остава да се проведат клинични изпитания и се установи ефективността на терапията. Имплантирането на гени имитира създаването на биологичен пейсмейкър от клетките, а след специализирането им в тази функция, обратната им трансформация е малко вероятна, отбелязват учените.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *