Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли да се ослепее от контактни лещи?

Едноклетъчна амеба, обитаваща повърхността на контактна леща, е лишила от зрение студентка от Тайван. Покъртителната история съдържа уточнение, че момичето си е причинило само това страшно увреждане: то носило лещите си в продължение на 6 месеца, без да ги снема.

okoТайванската студентка Лиан Као носила контактните си лещи половин година, без да ги маха изобщо. Тя не смятала това за необходимо, тъй като лещите били биологично разтворими. За беда повърхността на едната леща не била стерилна: мястото било обитавано от едноклетъчна амеба, разкриват от medikforum.ru. Този микроорганизъм започнал успешно да се развива, хранейки се с повърхностния слой от очната ябълка на момичето. Така студентката развила амебен кератит и изгубила зрението си.

Във връзка с тази история офталмолозите припомнят, че е изключително важно да се поддържа добра хигиена на контактните лещи. Те трябва да се махат, когато вземате душ или влизате да плувате в някакъв водоем. Трябва и редовно да се промиват със специална течност. Обикновено се препоръчва лещите да не се носят по-дълго от осем часа. Колкото до биологично разтворимите лещи, момичето е трябвало да ги махне месец след поставянето.

Лекарите, към които клетницата се обърнала за помощ, били потресени, когато махнали лещите й. Те видели, че повърхността на очните ябълки била буквално изядена от амебата. Микроорганизмът намерил чудесни условия за съществуване между роговицата и лещата и не пропуснал да се възползва. Студентката била диагностицирана с амебен кератит – заболяване, от което понякога страдат професионалистите по плуване. Тази болест по правило се развива за години при редовните контакти на очите с водата в басейните.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *